Caragiale la Găiești. Afacerea „Două loturi”. Cum s-au evaporat 3,6 milioane de euro din viața unui jucător la Loto

Caragiale la Găiești. Afacerea „Două loturi”. Cum s-au evaporat 3,6 milioane de euro din viața unui jucător la Loto

Un dâmboviţean din Găeşti a devenit cel mai ghinionist român din istoria recentă a Loteriei, după ce a aruncat la gunoi un bilet care i-ar fi adus peste 16 milioane de lei la 6/49

Marele premiu al ulimei extrageri din decembrie 2015 a fost câştigat de doi consăteni care au jucat la aceeaşi agenţie Loto din comuna Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Aparent incredibil, amândoi bărbaţii, de 50, respectiv 55 de ani, au jucat numerele 10, 15, 18, 47, 34, 48, coincidenţa explicânduse prin faptul că aceştia nu au avut inspiraţia să le aleagă personal, preferând să cumpere bilete gata completate de către angajaţii agenţiei Loto 15-013 din Găeşti.

Precum Lefter Popescu

Doar unul dintre ei, însă, a şi ajuns să încaseze premiul, după ce al doilea şi-a aruncat la gunoi biletul câştigător, şi a rămas ca Lefter Popescu din piesa lui Caragiale. „Am plecat la Loterie, asta de lângă noi, că asta-i mai aproape. Am văzut extragerea, care nu era câştigătoare, am venit acasă repede, am verificat biletele, nimic! Ce să mai fac? Dă-le naiba de bilete! Le-am rupt. Aruncă-le la coş şi cu asta am rămas... Ca la două-trei zile să ies în oraş şi să văd varianta câştigătoare. Şi de atunci, coşmaru’ pe mine. Ce să mai fac? Asta a fost... Au fost groaznice (n.r. – acele momente) pentru mine, dar ce să le mai... nu vreau să le trăiască nimeni. N-am spus la nimeni... nici soţia, nici copiii. M-am închis în mine, am suportat-o, o suport, consecinţele sunt ale mele. Vina n-o port decât eu, nu e nimeni vinovat. Nu m-am dus să cer nici banii, nici...decât să demonstrez că biletul cu adevărat a fost (n.r. – câştigător)”, susţine „norocosul” care a alimentat groapa de gunoi a comunei cu 3 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri s-a scurs ultima zi din cele 90 pe care ghinionistul dâmboviţean le-a avut la dispoziţie pentru a-şi ridica premiul, astfel încât statul devenit cel de-al doilea câştigător din Găeşti. Potrivit unui comunicat al Loteriei Române, „câştigurile neridicate de participanţii la jocurile de noroc (...) se constituie în venituri ale Loteriei Române, venituri care, ulterior se repartizează, conform legii, pe destinaţii, către bugetul de stat.”

Suspiciuni de fraudă

Tocmai aceste prevederi l-au făcut pe Sorin Constantinescu, un fost consilier al Loteriei, să avanseze ipoteza unei fraude. Acesta susţine că Loteria Română ar fi „inventat” un al doilea câştigător al extragerii din 30 decembrie 2015 pentru a face profit. Ieri, un comunicat al instituţiei a dezminţit aceste susţineri, informând că, într- adevăr, la agenţia 15-013 din Găeşti au fost înregistrate două bilete câştigătoare ale marelui premiu, cu numerele de 115 şi 262. Câştigătorul ultimului bilet a intrat în posesia premiului în data de 14 ianuarie, în timp ce primul nu a fost revendicat. „Până la această dată, nu s-a prezentat câştigătorul biletului cu nr. 115, jucat în data de 22.12.2015, la ora 15:55:11. Ultima zi în care posesorul biletului câştigător îşi poate ridica premiul este 29.03.2016”, se arată în comunicatul Loteriei Române. „Cel mai mare premiu neridicat din istoria recentă a Loteriei Române este în valoare de 1,9 milioane lei şi a fost câştigat la tragerea Loto 6/49 din data de 30.12.2013”, se mai arată în document.

„Spălare de bani” la Galaţi

Cel mai mare premiu nerevendicat din istoria Loteriei a fost, până ieri, cel câştigat de un gălăţean în decembrie 2013 la 6/49. Angajata agenţiei Loto din cartierul Tiglina 1, care îi vânduse bărbatului biletul câştigător, spunea că prin oraş circula un zvon potrivit căruia soţia acestuia îi spălase pantalonii „norocosului” odată cu tichetul, care se afla într-un buzunar. În scurt timp, povestea s-a transformat într-un mit urban, ale cărui variante erau că omul aruncase chiar el biletul la gunoi, ori că îl rătăcise prin alte hârtii sau bonuri.

Şantaj cu tichetul la Neamţ

Un profesor din comuna Podoleni, judeţul Neamţ, a fost cât pe ce să piardă 60.000 de lei în martie 2015, după ce i-a înmânat biletul câşigător unui consătean, care avea drum pe la Piatra Neamţ. Profesorul jucase la 5/40 şi era convins că îi ieşiseră doar 4 numere, când, în realitate, câştigase la categoria I. Consăteanul i-a dat pe bilet cât i-a cerut câştigătorul, adică 300 de lei, pentru ca ulterior acesta să afle că tichetul valora de 200 de ori mai mult. Cum consăteanul îl şantaja pe profesor că va distruge biletul dacă nu vor împărţi câştigul pe din două, întreaga poveste s-a terminat cu intervenţia poliţiştilor.

Două ciudățenii în „afacerea” de la Găeşti

Povestea premiului nerevendicat de la Loteria Română are câteva ciudățenii care dau și mai multă savoare poveștii. Versiunea oficială, pe care nimic nu pare încă să o contrazică, este că la agenția 15- 013 din Găești au fost vândute două bilete la 6/49 identice, unul pe 22 decembrie 2015 și unul pe 24. Amândouă erau pentru extragerea specială din 30 decembrie. S-au dovedit câștigătoare.Aici apare prima întrebare, cum de erau completate absolut la fel? Cu numerele 10, 15, 18, 47, 34, 48.

Biletele gata completate de pe panourile din agențiile Loto sunt scrise de angajați, după propriul plac. E bizar că același angajat a completat, la nimereală, fix cu aceleași 6 numere, două bilete. Poate a scris chiar mai multe și unele au rămas nevândute. În acest caz, biletele câștigătoare au fost completate și scoase la vânzare imediat după extragerea din 20 decembrie. Primul, cel pierdut, s-a vândut pe 22.

A doua bizarerie este că jumătatea de premiu revendicată a fost câștigată cu biletul cumpărat pe 24 decembrie 2015. Câștigătorul este un jucător pasionat, dar client fidel al altei agenții, în Găești fiind două. Ciudat este că un jucător pasionat cumpără bilete gata completate, fiind știut că aceștia preferă să joace numerele alese de ei.