Caracatița primarilor, inspectorilor Antifraudă și consilierilor descoperiți în conflict de interese. Procurorii, pe fir!
- Dan Coravu
- 16 iunie 2020, 13:39
Mai mulți primari, inspectori şi consilieri locali au fost descoperiţi în incompatibilitate şi conflict de interese administrativ de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese în materie administrativă în cazul a 9 persoane prevăzute de Legea 176/2010 şi a sesizat organele de urmărire penală în cazul a doi aleşi locali.
În incompatibilitate au fost descoperiţi Cristian Florin Moldovan, fost Inspector antifraudă în cadrul Direcţiei Regională Antifraudă 5 Deva, după ce, în perioada 8 aprilie 2016 - 8 aprilie 2019, ar fi deţinut simultan funcţia de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 5 Deva şi o funcţie contractuală în cadrul unei societăţi comerciale pe acţiuni cu capital integral de stat şi Simona Pârvu, fost funcţionar public (Şef serviciu) în cadrul Ministerului Sănătăţii şi actual Director general la Institutul Naţional de Sănătate Publică, după ce ar fi deţinut şi exercitat simultan funcţia publică de conducere (şef serviciu) la Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Teleorman (coordonator naţional formare - cod COR 112029 manager, în cadrul Proiectului "Personal specializat pentru un sistem de sănătate modern" Cod My SMIS 106519), încasând un venit net în sumă de 20.110 lei.
Tot în incompatibilitate a fost găsit şi Ovidiu Cornel Gavra, director general al unei societăţi comerciale înfiinţate de către Consiliul Local al Municipiului Oradea, Judeţul Bihor, după ce, în perioada deţinerii funcţiei de director la SC Compania de Apă SA, încadrat cu contract individual de muncă, o societate în cadrul căreia fiul persoanei evaluate a deţinut calitatea de asociat şi funcţia de administrator ar fi încheiat cu Primăria Municipiului Oradea un contract de furnizare în data de 20 aprilie 2017, în valoare de 257.897,1 lei, fără TVA şi Octavian Fulger Lazăr, şef de secţie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brânzeu" Timişoara, după ce în perioada exercitării funcţiei de şef de secţie, ar fi exercitat atât funcţia de manager, precum şi activităţi aferente acestei poziţii (în intervalul 28 noiembrie 2016 - 22 iunie 2018), cât şi funcţia de administrator (în intervalul 22 noiembrie 2016 - 5 octombrie 2017) al unei societăţi.
În incompatibilitate a fost descoperită de inspectori şi Soni-Carmen Moga, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Oarja, Judeţul Argeş, după ce, în perioada 25 iunie 2016 - 8 februarie 2019, ar fi deţinut şi exercitat simultan funcţia de consilier local şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al primarului.
De asemenea, în data de 2 iunie Agenţia Naţională de Integritate a constatat şi existenţa conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui Octavian Fulger Lazăr, întrucât în perioada exercitării funcţiei de şef de secţie ar fi deţinut, respectiv deţine părţi sociale la două societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, care au stabilit relaţii cu caracter patrimonial cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brânzeu" Timişoara.
Inspectorii de integritate au stabilit că Petre Damian Jicu, primar al Comunei Prăjeşti, Judeţul Bacău, s-a aflat în conflict de interese administrativ, după ce în exercitarea funcţiei de primar ar fi încheiat acte juridice şi a participat la emiterea de acte administrative care au produs, respectiv ar putea produce foloase materiale pentru un afin de gradul II.
De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, Judeţul Bacău, cu privire la posibila încălcare de către Petre Damian Jicu a dispoziţiilor art. 301, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (în formele în vigoare până la data de 28.07.2017, respectiv începând cu data de 28.07.2017), întrucât în exercitarea atribuţiilor de primar ar fi îndeplinit acte prin care s-ar fi obţinut foloase patrimoniale pentru un afin de gradul II (în temeiul acestor contracte şi acte administrative, societatea în cadrul căreia afinul avea calitatea de unic asociat şi administrator a încasat suma de 114.710,28 lei).
ANI a decis totodată să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, Judeţul Gorj şi în cazul lui Iulian Berlescu, primar al Comunei Berleşti, Judeţul Gorj, cu privire la posibila încălcare a dispoziţiilor art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
"Astfel, în calitate de primar a emis o dispoziţie în data de 10 august 2016 pentru aprobarea Regulamentului privind sporul pentru condiţii vătămătoare şi acordarea sporului în cuantum de 15% din salariul de bază angajaţilor primăriei, în baza căreia şi-a creat un avantaj de natură patrimonială, la care nu era îndreptăţit, conform prevederilor legale. Având în vedere cele de mai sus, rezultă indicii privind săvârşirea infracţiunii de "folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane", prevăzută de art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
În conflict de interese administrativ au fost găsiţi şi Mihăiţă Sandu, primar al Comunei Frăsinet, Judeţul Călăraşi, după ce în perioada deţinerii mandatului de primar ar fi semnat, în data de 4 februarie 2019, Dispoziţia şi Contractul individual de muncă privind încadrarea soţiei acestuia într-o funcţie contractuală de execuţie în cadrul Primăriei şi a avizat Fişa postului prin care au fost stabilite atribuţiile de serviciu ale soţiei sale, Adrian Bratu, consilier local al Comunei Nicolae Bălcescu, Judeţul Călăraşi, după ce în exercitarea mandatului de consilier local ar fi participat şi votat în data de 11 aprilie 2019 la adoptarea a două Hotărâri ale Consiliului Local, având un interes personal patrimonial în situaţiile dezbătute şi Ştefan Negoiţă, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Independenţa, Judeţul Călăraşi, care în exercitarea mandatului de consilier local ar fi participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 13 iunie 2017 privind modificarea organigramei şi a statului de funcţii al personalului din aparatul de specialitate al primarului, prin care s-a aprobat crearea unui post de consilier personal cu contract individual de muncă, pe durata mandatului primarului, post care, începând cu data de 17 iulie 2017, este ocupat de persoana evaluată.
Sursa: Agerpres