Carabulea şi ADS, în vizorul DNA

Carabulea şi ADS, în vizorul DNA

Raportul Ministerului Agriculturii privind schimbul de terenuri dintre Ilie Carabulea şi ADS a ajuns la DNA.

Schimbul de terenuri de milioane de euro dintre familia magnatului sibian Ilie Carabulea şi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a ajuns, luna aceasta, în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a stabilit că acest schimb a fost efectuat în defavoarea statului.

Raportul Corpului de Control, trimis la DNA

În urma dezvăluirilor făcute de reporterii EVZ pe 29 aprilie, referitoare la un schimb de terenuri între ADS, pe de-o parte, şi Mariana şi Ilie Carabulea, pe de altă parte, fostul ministru al agriculturii Mihail Dumitru a solicitat o anchetă Corpului de Control.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Raportul a fost semnat. Domnul ministru con sideră că acest schimb a fost în defavoarea statului şi va înainta o sesizare către DNA. De asemenea, va cere reprezentanţilor ADS să caute modalităţile de reziliere a contractului de schimb", ne-a declarat un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii cu câteva zile înainte ca ministrul Dumitru să plece din guvern.

La momentul respectiv, am solicitat o copie a concluziilor ra portului întocmit de Corpul de Control, însă răspunsul oficialilor din minister a venit abia după numirea în funcţie a noului ministru, Vasile Tabără.

"În conformitate cu prevederile art. 12, alin.1, lit. e) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public nu vă putem înainta în copie Nota de control a Corpului de Control al Ministrului privind verificările efectuate la Agenţia Domeniilor Statului. Un exemplar din Nota de control a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie pentru ca prin cercetările ce se vor efectua să se stabilească dacă aspectele constatate pot fi apreciate ca infracţiuni", se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.

"Jocuri care nu îşi au rostul"

Contactat de reporterii EVZ, actualul preşedinte al ADS, Nicolae Giugea, spune că nu a auzit de rezultatele controlului.

  • "Cine a tras această concluzie să îl rezilieze. DNA-ul să îl rezilieze... Intraţi în nişte jocuri care nu îşi au rostul. Sunt convins că s-a făcut o evaluare corectă a schimbului de terenuri, iar cei din consiliul de admi nistraţie care au aprobat acest schimb am convingerea că au procedat corect. Eu, unul, n-am cunoştinţă de acest raport", a declarat Nicolae Giugea.

El a mai ţinut să precizeze că, la data parafării schimbului, nu deţinea funcţia de preşedinte al ADS.

Investiţii cu fonduri nerambursabile

În ediţia din 29 aprilie 2010, EVZ publica un articol despre schimbul de terenuri dintre ADS şi familia Carabulea, încheiat la începutul acestui an.

Potrivit documentelor, Mariana şi Ilie Carabulea au oferit ADS aproximativ 160 de hectare de terenuri agricole situate, în mare parte, pe raza unor sate din jurul Sibiului (doar 10 hectare erau pe teritoriul oraşului) şi au primit la schimb aproape 100 de hectare aflate chiar la marginea oraşului.

Terenul primit de la ADS este străjuit de un nou cartier rezidenţial şi de şoseaua de centură a Sibiului, care va avea statut de autostradă. Pe terenul respectiv, familia Carabulea a amenajat o plantaţie de meri şi o fabrică de procesare a fructelor.

Investiţia a fost realizată cu fonduri nerambursabile, în valoare de 8,559 milioane de lei, prin intermediul Programului naţional pentru dezvoltare durabilă.

Schimb necesar pentru "o exploataţie optimă"

Într-un răspuns transmis EVZ, reprezentanţii ADS au arătat că schimbul de terenuri era necesar pentru "realizarea unei exploataţii agricole optime şi, totodată, realizarea unei investiţii de aproximativ 2 milioane de euro, ce constă în plantaţie super intensivă de măr şi realizarea, lângă plantaţie, a unei fabrici pentru producerea de sucuri concentrate din mere".

DOCUMENTE

Schimbări de încadrare în PUG-ul Sibiului

La momentul efectuării schimbului de terenuri, în primăvara acestui an, două treimi din suprafaţa primită de Ilie Carabulea de la ADS erau încadrate în intravilanul Sibiului. Tot în acea perioadă, administraţia locală din Sibiu a comandat un nou Plan Urbanistic General (PUG) al oraşului, valabil pentru următorii zece ani.

Potrivit acestui document, întreagă suprafaţă intrată în proprietatea familiei Carabulea trebuia să intre în intravilan. În luna august însă, când a fost publicată varianta finală a PUGului, terenul primit la schimb de Ilie Carabulea de la ADS era scos, integral, din intravilanul oraşului.

  • "Nu a fost nicio intervenţie din partea lui Ilie Carabulea. Primăria a decis singură că acolo e mai bine să fie o zonă de extravilan, pentru a crea un tampon între oraş şi centura ocolitoare, viitoarea autostradă", ne-au declarat surse din cadrul Primăriei Sibiu.

Contactat de reporterii EVZ, Ilie Carabulea a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la acest subiect.

Citiţi şi:

  • Miliardarul Carabulea, în război cu Biserica
  • Terenuri de la stat pentru Carabulea
  • Terenul lui Carabulea, evaluat de un angajat