Capcanele tunelurilor dezinfectante. Medic: ”Suntem pe un teren minat”

Capcanele tunelurilor dezinfectante. Medic: ”Suntem pe un teren minat”

Tunelurile de dezinfecție montate în școli pot fi foarte periculoase pentru sănătatea elevilor susține medicul ieșean Tudor Ciohodaru. În opinia sa, substanțele dezinfectante pulverizate pot antrena răspândirea virusului.

Tunelurile de dezinfecție pentru elevi au fost instalate în zeci de școli în România în urma recomandărilor formulate, prin ordinul comun, de miniștrii Sănătății și Educației. Acestea sunt contraindicate de către Organizația Mondială a Sănătății, dar și de Institutul Național de Sănătate Publică.

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că această măsură reprezintă o eroare care poate avea consecințe grave asupra sănătății elevilor.

„Se pare că nu interesează deloc soarta copiilor și a familiilor lor. Din punctul meu de vedere suntem pe un teren minat”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru într-o intervenție la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că pulverizarea cu substanțe dezinfectante ar putea antrena răspândirea noului coronavirus în rândul populației.

Organizația Mondială a Sănătății, dar și Institutul Național de Sănătate Publică au arătat că utilizarea, atât pentru populație, cât și pentru personal, a tunelurilor de dezinfecție ce utilizează substanțe dezinfectante, reprezintă un risc de sănătate fără beneficii dovedite științific.

„Nu exista pana in prezent nici un studiu disponibil care sa ateste eficacitatea pentru populatie a metodei de dezinfectie externa cu ajutorul tunelului de dezinfectie. Utilizarea atat pentru populatia generala, cat si pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfectie, ce utilizeaza substante dezinfectante doar de uz extern, reprezinta un risc de sanatate publica fara beneficii dovedite stiintific”, a arătat OMS.

Pe de altă parte, Institutul Național de Sănătate Publică a transmis într-un comunicat de presă că o astfel de practică nu este recomandată deoarece poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul.

„Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma”, se arată în comunicatul INSP.

Mai multe primării au achiziționat și au montat astfel de tuneluri la intrarea în școli, ca urmare a recomandării din ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Potirivit documentului, „unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.