Noi capcane pentru șoferi. Polițiștii rutieri vor fi dotați cu celebrele benzi cu cuie

Noi capcane pentru șoferi. Polițiștii rutieri vor fi dotați cu celebrele benzi cu cuie Crimă in stil mafiot la Atena. Liderul unei grupări interlope, ucis cu 90 de gloanțe . Sursă: Pcheruvi | Dreamstime.com

Polițiștii pregătesc noi capcane pentru șoferii care nu opresc la semnale și încearcă să fugă. Poliția Română se va dota cu benzi cu cuie, așa cum vedem în filme, pentru oprirea forțată a mașinilor urmărite în trafic.

Șoferii care nu opresc la semnalele polițiștilor, în trafic, vor fi încetiniți cu ajutorul benzilor cu cuie - spike strips. Sindicatul polițiștilor Europol a anunțat că peste 340 de asemenea dispozitive vor intra în dotarea echipajelor care operează pe șosele. Aceste capcane sunt folosite pentru a opri forțat mașinile urmărite în trafic.

În dotarea polițiștilor vor mai intra 2.700 de kit-uri de monitorizare electronică. Este vorba despre dispozitivele care permit localizarea și monitorizarea inculpaților aflați în arest la domiciliu sau împotriva cărora a fost emis un ordin de restricție. În plus, în dotarea polițiștilor vor mai intra un număr de 52 de arme semiautomate cu lunetă, 100 de pistoale calibrul 9x19 mm, ar și un sistem integrat de monitorizare LPR.

„Dacă despre primele trei puncte nu vom dezvolta discuțiile din motive obiective, vă putem spune că achiziția celor 2.700 de kit-uri electronice necesare dezvoltării Sistemului Integrat de Monitorizare Electronică (SIME) vin în partea a doua a dezvoltării acestui sistem. Chiar dacă au trecut doar 6 luni de la data operaționalizării sistemului, acesta și-a arătat de mult eficacitatea”, au arătat reprezentanții sindicatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestora, alertele transmise de sistemele de monitorizare electronică i-au ajutat pe polițiști să intervină mai eficient și să prevină potențiale acte de violență domestică.

„Alertele de proximitate transmise de către sistemele de monitorizare electronică au făcut ca intervenția patrulelor de ordine și siguranță publică să fie prompte, nu de puține ori colegii noștri au reușit să stopeze în faza incipientă posibile fapte de violență domestică”, au mai precizat reprezentanții sindicatului Europol.

Poliția Română implementează sistemul LPR

Pe lângă achizițiile de mai sus, Poliția Română a plătit peste 32 de milioane de lei pentru un sistem de monitorizare LPR, care va permite supravegherea a 10.300 de autospeciale în teren. Astfel, instituția își va putea dezvolta propria infrastructură hardware și software pentru acest lucru, mai arată sursa citată.

„Mergem mai departe și observăm faptul că, Inspectoratul General al Poliției Române plusează și achiziționează de la Vodafone Romania un sistem integrat de monitorizare. Peste 32 de milioane de lei costă acest sistem prin intermediul căruia Poliția Română va putea să monitorizeze 10.300 de autospeciale în teren, va putea să instaleze 200 de sisteme tip LPR pe tot atâtea autospeciale și își va dezvolta propria infrastructură hardware și software pentru acest lucru. Salutăm această achiziție și sperăm să fie implementată cât mai repede, iar după ce își va dovedi eficiența să fie extinsă asupra întregului parc auto”, se arată pe site-ul Sindicatului Europol.

Sistemul LPR (License Plate Recognition) este necesar polițiștilor rutieri, cât și celor din cadrul structurilor de ordine publică. Cu ajutorul LPR, traficul auto va putea fi monitorizat mult mai eficient, iar în situația în care sistemul va sesiza un număr de înmatriculare auto ce prezintă mențiuni operative va putea alerta polițistul în vederea luării urgente a măsurilor care se impun.

Implementarea sistemului se află în fază incipientă, la nivelul Poliției Române. Până la acest moment au fost semnate contracte subsecvente pentru instalarea infrastructurii hardware și software – 11,6 milioane lei, respectiv pentru instalarea infrastructurii hardware și software destinată monitorizării video LPR – 12,7 milioane lei după cum a anunțat Europol.