Canicula va face ravagii în România. Autoritățile, măsuri disperate pentru a face față

Canicula va face ravagii în România. Autoritățile, măsuri disperate pentru a face fațăCaniculă. Sursa: dreamstime.com

România. Canicula va face ravagii în România în următoarea perioadă, iar Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) le cere autorităților să găsească soluții pentru a face aerul mai ușor respirabil în orașe.

Canicula va pune stăpânire pe România

El a declarat că autoritățile trebuie să se gândească la bunăstarea oamenilor și animalelor. Acesta consideră că parcurile și străzile trebuie stropite de urgență. Președintele ANPM a spus că sănătatea publică şi cea a mediului sunt cele mai importante.

Caniculă

Caniculă. Sursa foto: Freepik

ANPM a spus că este mare nevoie de irigarea spaţiilor verzi din parcuri, la primele ore ale dimineţii sau după apusul soarelui, acolo unde există sisteme de irigaţii sau stropirea acestor suprafeţe cu ajutorul unor rezervoare montate pe maşini, pentru a păstra cât mai mult vegetaţia verde, de umplerea cu apă a spaţiilor amenajate pentru lacuri sau iazuri, în locurile publice, pentru că acestea pot face aerul mai respirabil. Oamenii trebuie să primească pahare cu apă, în special la prânz când este cel mai cald.

Soluțiile propuse de ANPM

Și pornirea fântânilor arteziene stradale sau din parcuri, pe timpul zilei şi seara, ajută. Măsura poate contribui la răcorirea şi la scăderea nivelului de particule PM 2,5 şi PM 10, din atmosferă. O altă soluţie se referă la strângerea deşeurilor de pe străzi, având în vedere că acestea degajă mirosuri îngrozitoare din cauza căldurii.

caniculă

Sursa foto: arhiva evz

ANPM recomandă limitarea lucrului în spaţiile exterioare, în mijlocul zilei şi respectarea obligaţiilor legale ale angajatorilor faţă de angajaţi. O altă soluție este ca angajații să lucreze remote în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate.

Recipiente de apă pentru animalele fără stăpân

Amplasarea de recipiente cu apă pentru animalele fără stăpân şi pentru păsările sălbatice în locurile publice e o altă măsură recomandată de specialiști. Autoritățile pot lua în considerare și curăţarea vegetaţiei lacurilor din parcuri, potrivit A3.