Au început lucrările de modernizare pentru sistemul de irigații Sadova-Corabia

Au început lucrările de modernizare pentru sistemul de irigații Sadova-Corabia Sursă foto: Captură video Facebook

Lucrările de modernizare pentru sistemul de irigații Sadova- Corabia vor fi realizate cu investiții în valoare de 233 de milioane de lei. Acest lucru va permite modernizarea sistemului de irigații pentru zeci de mii de hectare de teren din județele Dolj și Olt.

Au început lucrările de modernizare pentru sistemul de irigații Sadova- Corabia

Au fost demarate lucrările de amenajare a zonei Sadova-Corabia, proiect menit să contracareze fenomenul de deșertificare din Lunca Dunării, conform declarațiilor ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

„Au început lucrările de modernizare la amenajarea Sadova-Corabia. Se execută lucrări de reabilitare și investiții pe 20 de canale și în trei stații de pompare care vor aduce apa din Dunăre pentru irigarea a 28.000 de hectare din județul Dolj și 5.100 de hectare din județul Olt", a scris pe Facebook Florin Barbu.

Ministrul a specificat că investiția are o valoare de 233 de milioane de lei și va fi finalizată în 2026.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este un proiect important, la care am lucrat încă din perioada când am condus Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin care combatem fenomenul de deșertificare din Lunca Dunării”, a încheiat Florin Barbu.

sistem irigatii sadova-corabia

Sursă foto: Captură video Facebook

Se lucrează pe canalele de irigații din toată țara

Florin Barbu a anunțat pe rețelele de socializare că se lucrează pe canalele de irigații din toată țara.

Printre acestea se numără una dintre cele mai vechi amenajări de irigații din România, Pietroiu- Ștefan cel Mare este în plin proces de reabilitare.

„Investiția are o valoare de 276.000.000 de lei și lucrările sunt executate în proporție de 60%, termenul de finalizare fiind în anul 2025.

Reabilităm aproximativ 10 kilometri de canal care vor asigura apă pentru 38.000 de hectare din județele Călărași și Ialomița și retehnologizam stații de pompare care au fost puse în funcțiune în anul 1971. Două dintre județele agricole ale României, Ialomița și Călărași vor beneficia de sisteme de irigații moderne și sustenabile pentru a sprijini fermierii!”, a mai precizat Florin Barbu.

Terenuri aride din cauza defrişărilor

Peste 100.000 de hectare de teren din sudul Doljului, în trecut cultivabile, au devenit aride din cauza defrişărilor masive de pădure. Cele mai mari probleme au apărut în arealul cuprins între localităţile Calafat - Poiana Mare - Sadova - Bechet - Dăbuleni şi fluviul Dunarea, care are o suprafaţă de 104.600 de hectare. Prezenţa unor soluri nisipoase care nu reţin apa imprimă părţii sudice a Doljului caracterul de zona semiaridă, cu accente de aridizare (adâncirea nivelului freatic) şi chiar de deşertificare, arată specialiştii.

Din acest motiv zona a fost supranumită 'Sahara Olteniei'. Studiile au arătat că în Câmpia Olteniei frecvenţa anilor cu recolte slabe, ca efect al secetelor, este cuprinsă între 36% şi 39%, iar unul dintre factorii deşertificării este scăderea dramatică a suprafeţelor împădurite.

„Puţini sunt cei care au început să înţeleagă importanţa împăduririi mai ales în zonele cu soluri nisipoase. Aproximativ o treime din suprafaţa judeţului Dolj sunt soluri nisipoase”, spunea specialistul silvic Alchiu Caraghiaur.