Candidatura lui Diaconu, contestată la Curtea de Apel de o avocată

Candidatura lui Diaconu, contestată la Curtea de Apel de o avocată

Tribunalul i-a dat câștig de cauză lui Mircea Diaconu și a decis că poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, deși ÎCCJ l-a declarat incompatibil în 2012. Urmează recursul.

Tribunalul Municipiului București (TMB) a decis, sâmbătă, că actorul Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European. Diaconu a contestat o decizie a BEC, care îi bloca participarea la alegeri în baza unei hotărâri a ÎCCJ prin care i se interzicea ca, pe o perioadă de trei ani, să ocupe funcții publice, întrucât a fost, concomitent, și senator, și director de teatru.

ANI atacă decizia

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat după sentință, BEC a anunțat că nu va contesta decizia TMB. „Niciodată BEC nu a făcut apel la deciziile favorabile sau nefavorabile emise de instanţe ca urmare a atacării deciziilor BEC în instanţă”, a fost explicația lui Marian Muhuleț, purtătorul de cuvânt al acestei instituții. În luptă cu candidatura lui Diaconu a rămas, dintre instituțiile statului, doar ANI, care se va adresa instanței superioare, Curtea de Apel. A contestat însă sentința TMB și o avocată, Cornelia Lalu. „Vreau să arăt că Diaconu se luptă cu legea, nu cu ANI, așa cum spune el mereu”, a declarat avocata Lalu, pentru EVZ. Ea urmează să afle luni dacă poate avea calitate procesuală în acest caz.

Diaconu se martirizează

După sentință, actorul a profitat de ocazie pentru a-și proclama din nou nevinovăția.

„Până la urmă despre asta e vorba, despre «Diaconu nu are nicio culpă», spune Curtea Supremă în decizia din 2011 şi Curtea de Apel în decizia din 2011 şi Tribunalul Bucureşti în decizia din 1 aprilie, anul acesta, zilele trecute, «Diaconu nu are nicio culpă în incompatibilitate şi nu poate fi sancţionat». Aşa scrie acolo. Şi totuşi, de doi ani, toată lumea, unde apare numele meu, mă sancționează, mă-mpinge, mă aruncă afară, mă umilește”, a declarat actorul la Antena 3, post care l-a susținut în permanență. Liderii PNL, aflați acum în conflict cu fostul lor coleg, au refuzat să comenteze.

Promovare la televiziunea publică

Duminică, televiziunea publică l-a promovat pe Mircea Diaconu. Nu în calitate de candidat la alegerile europarlamentare, ci în calitate de actor. TVR 2 a anunțat vineri că va dedica ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Diaconu. Postul public de televiziune, condus de Stelian Tănase, a programat filmele „Mere roșii” și „Asfalt tango”, în ambele actorul interpretând rolul principal.

Apariția lui Diaconu la TV, în calitate de actor, vine la câteva zile după ce Narcisa Iorga, membru CNA, a scris pe blog că fostul liberal a fost la TV în afara campaniei electorale și că televiziunile l-au promovat ca om politic, nu ca actor. În drama „Mere roșii”, o producție din anul 1976 în regia lui Alexandru Tatos, Diaconu este un chirurg inflexibil în privința respectării principiilor morale. „Asfalt tango”, al doilea lungmetraj semnat de regizorul Nae Caranfil, descrie România anilor 90. (Anca Simionescu)