Când va lovi noua criză economică mondială?

Când va lovi noua criză economică mondială?

Nimic nu este întâmplător în viaţă. Pornind de la această maximă ne putem gândi că nimic nu este întâmplător nici în marile economii ale lumii. Spre exemplu, scurta cădere a celui mai cunoscut indice bursier american, la începutul acestui an, a produs imediat efecte globale. A fost momentul care i-a făcut pe mulţi analişti economici să se gândească apariţia unei noi crize asemănătoare cu aceea din anul 2008.

În prezent, unii analiști insistă că nu suntem martorii unei alte „bule” care să se spargă ca în momentul 2008, dar alţii sunt convinşi că haosul economic se înstalează deja pe nesimţite pe tot globul. În legătură cu acest subiect, deputatul independent Remus Borza a adus în prim-plan unele semne care prevestesc o nouă criză economică, a cărei origine ar fi localizată la fel cum s-a întâmplat şi în trecut, adică în SUA.

„Avem câțiva avertizori a unei iminente crize. Pe 5 februarie, indicele Dow Jones a pierdut 1175 de puncte. A scăzut cu 4,6%, cea mai mare scădere din 2011. În săptămâna 5-12 februarie, din conturile celor mai mari firme americane listate pe Wall Street s-au evaporat 3.000 de miliarde de dolari. Acum două săptămâni, indicele Dow Jones a mai suferit o corecție de 5,6%, cea mai mare scădere a bursei din 2008. Câteva mii de miliarde de dolari au dispărut și atunci din bilanțul marilor companii americane. Tot acum două săptămâni, Facebook și Amazon pierdeau, într-o singură zi, peste 100 de miliarde de dolari.

Analiștii pieței financiare au pus recentele cutremure de pe bursa americană pe creșterea salariilor și a inflației în SUA. Facem precizarea că salariile în Statele Unite au crescut în 2017 cu 2,5 % și inflația a ajuns la 2%! În România salariile au crescut în 2017 cu 22% în sectorul bugetar și cu 10% în cel privat, iar inflația a fost 3,1%. În februarie 2018, inflația a atins nivelul record de 4,7%. Concluziile le trageți dumneavoastră.

Apare temerea unei iminente crize și atunci se depreciează toate acțiunile. Există o tendință de supraevaluare a activelor companiilor americane. De aici rezultă o oarecare volatilitate și instabilitate, care, ciclic, la o perioadă de șapte-zece ani de zile, generează o mare criză. În lume sunt peste 350.000 de miliarde de titluri de valoare. E clar că ele nu mai au niciun corespondent în aur sau valute. Sunt doar niște baloane care, în curând, vor face poc

Criza se apropie. Ea va debuta în a doua jumătate a anului 2019 și va ajunge la apogeu în 2020. Noi cum pregătim România de criză? Cu pomeni electorale, indemnizații, ajutoare sociale, salarii și pensii mai mari, deficite bugetare și de cont curent, inflație de 5% și datorii de 94 miliarde de euro”, a subliniat parlamentarul.

 
 
 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News