Când va aduce roade Fondul Proprietatea?

Când va aduce roade Fondul Proprietatea?

Chiar dacă, la o lună de la listarea pe Bursă, preţul unei acţiuni a Fondului a scăzut, analiştii sunt optimişti că investiţia va fi profitabilă pe termen lung.

Aşteptări înşelate sau o speranţă într-un viitor mai bun? Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut pe Bursă uşor, după prima zi de tranzacţionare, când au făcut ravagii şi au alimentat aşteptările proprietarilor despăgubiţi.

Persoanele mai puţin familiarizate cu mersul Burselor de valori pot fi dezamăgite. Însă cunoscătorii pieţei spun că acţiunea FP se mişcă în ritm cu piaţa şi că are perspective foarte bune pe un termen mai lung. Bilanţul la o lună de la listare arată că Fondul a dublat volumul tranzacţiilor pe Bursa bucureşteană, că FP a fost cel mai vândut titlu şi că zilnic au fost tranzacţionate, în medie, acţiuni FP în valoare de 10,7 milioane euro.

Iulian Panait, preşedintele companiei de consultanţă KTD Invest"Lichiditatea acţiunilor FP a fost destul de bună, chiar dacă au existat şi zile cu tranzacţii de volum redus. Cu siguranţă a fost cel mai lichid titlu de la BVB în această perioadă, dacă excludem tranzacţiile speciale de tip deal derulate cu acţiuni SNP sau BRD", ne-a declarat Iulian Panait, preşedintele companiei de consultanţă KTD Invest. Timp de o lună, preţul maxim atins de această acţiune a fost 0,67 lei, iar cel minim de 0,56 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni FP s-a dublat odată cu trecerea pe piaţa reglementată, fapt care reprezintă o realizare pentru piaţa locală de acţiuni, remarcă Dragoş Dărăbuţ, analist Tradeville.

Cinci beneficii ale listării, după Franklin Templeton

"Suntem foarte mulţumiţi de prima lună de tranzacţionare pentru acţiunile Fondului Proprietatea la BVB", apreciază Grzegorz Konieczny, managerul de fond, reprezentantul Franklin Templeton.

El a enumerat cinci avantaje ale listării: accesul acţionarilor la o piaţă transparentă, cu costuri mai mici; preţul mai mare decât cel de pe piaţa gri; creşterea lichidităţii Bursei; interesul investitorilor mari din afară după turneul de prezentare şi intrarea României pe radarele investitorilor internaţionali.

Referitor la scăderea preţului acţiunii, Konieczny ne-a spus că "fluctuaţiile de preţ cauzate de volatilitate pot apărea oricând". El spune că "este important să rămânem calmi şi să nu ne lăsăm distraşi de fluctuaţiile mărunte pe termen scurt, ci să ne concentrăm pe valoarea intrinsecă pe termen lung a Fondului".

Motive de optimism

Dragoş Dărăbuţ, de la Tradeville, susţine că "valoarea intrinsecă a acţiunii FP este cu mult peste preţul din piaţă, în acest moment titlul FP se tranzacţionează la un discount de 54% faţă de valoarea activului net". El se aşteaptă ca preţul să evolueze pe termen mediu în trendul pieţei. Însă, în cazul în care statul decide să listeze Hidroelectrica sau Nuclearelectrica în următorul an sau doi, preţul ar putea creşte mai mult.

La rândul său, Iulian Panait spune că investitorii sunt interesaţi de FP, însă la oferta suficientă din piaţă, preţul nu va creşte deocamdată. "Rămâne o acţiune de interes pentru investitori şi sunt convins că, pe termen lung, trendul său va fi unul ascendent. Pe termen scurt, rămân rezervat", a conchis Panait.

"FP este o acţiune de interes pentru investitori şi sunt convins că pe termen lung trendul său va fi unul ascendent.",IULIAN PANAIT, preşedinte KTD Invest

PIAŢA FORMEAZĂ PREŢUL

Despăgubirea cu titluri FP, suspendată

Despăgubirea cu acţiuni ale Fondului Proprietatea este suspendată timp de aproximativ patru luni de la listare, până pe 2 mai. După această dată, preţul unei acţiuni FP acordate drept despăgubire va fi cel mediu din ultimele luni de tranzacţionare.

Fondul Proprietatea trebuia să fie listat pe Bursă la puţin timp după înfiinţarea sa, în 2005, conform legislaţiei. Societatea a fost creată de Guvernul României ca o soluţie la procesele cu foştii proprietari deposedaţi abuziv de fostul regim comunist, care nu-şi mai puteau primi averile în natură. Astfel, proprietarii cu drept de despăgubire puteau opta fie pentru bani, în limita sumei de 500.000 de lei, fie pentru acţiuni FP.

În condiţiile în care listarea Fondului pe Bursă întârzia în mod repetat şi fără justificări plauzibile, mulţi dintre proprietari au preferat să-şi vândă acţiunile pe piaţa neagră şi gri, chiar şi la preţuri foarte mici comparativ cu valoarea nominală la care s-a făcut despăgubirea, de 1 leu/acţiune.

Tranzacţiile cu titluri FP au devenit cunoscute autorităţilor după ce transferurile au început să fie înregistrate la Depozitarul Central. Astfel, timp de trei ani, 2008, 2009 şi 2010, Depozitarul Central a înregistrat 4.924 transferuri ale dreptului de proprietate asupra acţiunilor societăţii în urma cesiunilor. În urma acestor tranzacţii, au fost cesionate circa 7,3 milioane de acţiuni.