Numeroși salariați stau peste program. În timp ce în unele companii angajatorul plătește orele suplimentare, în altele preferă să le compenseze cu timp liber acordat. Însă, în multe firme mici și mijlocii, salariații petrec la muncă mai mult de opt ore fără vreo remunerație suplimentară.
Desigur, cazurile în care salariatul petrece la locul de muncă mai mult timp decât prevede contractul din cauza propriei sale ineficiențe sau a unei lipse de organizare adecvate nu poate fi imputat angajatorului.
Dacă v-ați întrebat dacă este legal ca un angajator să-i oblige pe angajați să stea peste program, răspunsul este: da, este legal, însă în anumite condiții.
Conform prevederilor legale, este vorba de două situații în care angajatul nu are voie să refuze să presteze ore suplimentare: cazul de forță majoră și lucrări urgente pentru prevenirea unor accidente sau pentru înlăturarea consecințelor unui accident, potrivit site-ului de contabilitate Contzilla.ro.
Excepțiile de la regulă
Totuși, există anumite excepții de la această regulă. Excepțiile îi cuprind pe salariații care au un program de lucru redus, după cum prevăd normelor Codului Muncii.
Astfel, nu au voie să stea peste program tinerii care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, ucenicii, salariații care au un contract de muncă part-time, angajații care beneficiază de reducerea duratei normale a zilei de muncă pe motiv că au joburi grele, vătămatoare sau periculoase, precum și salariații cărora li s-a redus temporar programul de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână.