Când redacţiile locale erau cu bocancul baronilor pe gât şi jurnaliştii de la ediţiile regionale EVZ spuneau lucruri pe care nimeni nu le putea spune şi plăteau scump pentru asta | 24 de ani de EVZ
- Mălin Bot
- 22 iunie 2016, 00:00
Istoria EVZ are şi o perioadă foarte interesantă în care presa locală era aproape sufocată de baroni.
Potentaţii politici ai zilei reuşiseră să construiască o reţea de relaţii şi interese cu patronii din presa locală care punea botniţă jurnaliştilor din cele mai multe oraşe. Timişoara nu a făcut excepţie.
Chiar dacă era oraşul care a declanşase revoluţia împotriva comunismului, Timişoara ajunsese în anii guvernării Năstase un oraş în care cei mai mulţi jurnalişti ajunseseră să-şi facă meseria cu frică, exact ca în perioada dictaturii comuniste. Rolul principal l-a jucat, în acei ani, „prim-secretarul” Dan Ioan Şipoş, preşedintele PSD al consiliului judeţean şi o gaşcă de alţi demnitari locali ai partidului care controla aproape tot în judeţ. Printre ei un personaj extrem de controversat: Eugen Milutinovici, secretar executiv al PSD Timiş, în acea vreme.
În timp ce Milutinovici senior îmbina profitabil afacerile şi politica folosind toate pârghiile pe care i le oferea organizaţia PSD, beizadelele lui terorizau Timişoara fără să suporte nicio consecinţă. Pusă sub control politic, Poliţia Timiş nu mişca un deget împotriva şmecherilor din PSD.
În această atmosferă irespirabilă, ediţia regională a ziarului Evenimentul zilei făcea aproape zilnic dezvăluiri despre mafia politico-financiară care pusese stăpânire pe capitala Banatului. Jurnaliştii Ino Ardelean şi Eugen Sasu erau vârful de lance al jurnalismului de investigaţii din Timişoara, expunând adevăruri pe care aproape nimeni nu le mai putea spune în oraş. Presiunea asupra lor era uriaşă chiar şi pe plan personal şi în iunie 2003 Eugen Sasu a cedat. A anunţat că se retrage din presă din cauza presiunilor asupra familiei lui.
Ino Ardelean a continuat dezvăluirile despre clanul Milutinovici şi alţi lideri PSD, în EVZ Ediţia de Vest. Deranjaţi la culme, pentru că nu puteau controla redacţia regională a ziarului şi nici pe jurnalist prin familia lui, cei vizaţi de anchetele acestuia au decis să acţioneze. În seara zilei de 3 decembrie 2003 jurnalistul EVZ Ino Ardelean a fost atacat, în timp ce se îndrepta către casă. În apropierea Prefecturii Timiş, Ino Ardelean a fost bătut crunt.
Imaginile cu Ino plin de sânge, la Urgenţe, au fost picătura care a umplut paharul pentru toţi jurnaliştii timişoreni şi au generat un val de solidaritate fără precedent pe care nu l-am mai văzut de atunci în presă. Cu câteva excepţii nesemnificative, toţi jurnaliştii din toate redacţiile timişorene au protestat în stradă, într-un marş care s-a oprit la sediul PSD Timiş unde fiecare jurnalist prezent a rupt un pix şi l-a aruncat la intrarea în clădire. Peste un an de zile toţi şmecherii din PSD care reuşiseră să terorizeze oraşul eliberării românilor de comunism erau istorie.
Astăzi Dan Ioan Şiopoş e un nimeni. Milutinovici are mari probleme cu legea şi vremea în care cei doi erau stăpâni absoluţi în Timişoara pare doar un vis urât. O vreme în care EVZ scria istorie şi la Timişoara.