Până în prezent, oamenii de ştiinţă au estimat că adolescenţa începe odată cu pubertatea şi se termină în jurul vârstei de 20 de ani, notează Daily Mail. Acum însă, o serie de cercetări au reliefat că, de fapt, creierul nu atinge gradul maxim de dezvoltare până la vârsta de 24 de ani.

"În Marea Britanie, indivizii au dreptul legal de a fuma la 16 ani, de a conduce un vehicul la 17 şi de a consuma alcool şi a vota la 18. Cu toate acestea, cercetările sugerează că în perioada adolescenţei creierul nu face faţă cu succes efectelor provocate de consumul de alcool şi droguri, fiind totodată mai puţin capabil să evalueze riscurile", subliniază publicaţia britanică.

Poate niciodată

Noile cercetări au scos la iveală că cei 1,8 miliarde de adolescenţi din întreaga lume sunt mult mai expuşi la efectele nocive ale alcoolului, bolilor cu transmitere sexuală, dar şi unor noi "ameninţări" precum sexting-ul (sexul prin SMS), dependenţa de calculator, "moda" socială a auto-agresiunilor sau violenţa în şcoli, comparativ cu generaţiile anterioare. În ciuda schimbărilor radicale apărute în modul de manifestare a adolescenţilor şi a repercusiunilor care rezultă de aici, până de curând această perioadă a vieţii a fost neglijată în domeniul cercetării ştiinţifice şi medicale.

Un alt studiu susţine că experienţele sexuale din adolescenţă pot afecta dezvoltarea creierului, lucru care poate duce la depresie la maturitate. Studiul, realizat de Colegiul de Medicina de la Universitatea din Ohio, arată cum experienţele sociale din timpul adolescenţei pot avea consecinţe pe tot parcursul vieţii. "O experienţă sexuală în această perioadă din viaţă, de fapt orice experienţă în această perioadă de viaţă nu rămâne fără consecinţe", a declarat co-autorul acestui studiu, John Morris, de la Universitatea Ohio, citat de Live Science. Morris are însă o altă părere, oarecum…neştiinţifică vizavi de vârsta la care devenim adulţi: "La ce varsta ne putem considera maturi.? Sau, mai exact, când ar trebui să devenim responsabili în adevăratul sens al cuvântului? Poate niciodată…

1,8 miliarde de adolescenți

sunt expuși influențelor negative ale lumii moderne