Descoperire revoluționară în sănătate. Noi speranțe pentru bolnavii de cancer
- Ionel Sclavone
- 15 iulie 2024, 14:52
Marea Britanie. Cancerul pancreatic, una dintre cele mai mortale boli, ar putea avea un tratament într-un termen relativ scurt. Oamenii de știință au făcut o descoperire care va impulsiona cercetările în acest domeniu.
Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Peste o jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate în fiecare an, iar numărul supraviețuitorilor este redus.
Cancerul pancreatic va fi învins prin tratament
Oamenii de știință din Marea Britanie și Statele Unite au făcut o descoperire importantă în ceea ce privește această boală mortală. Conform cercetătorilor, cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene din organismul uman. Acest lucru face ca boala să se răspândească rapid.
Statisticile arată că acest tip de afecțiune, cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent întâlnit. În fiecare an, sunt diagnosticate în jur de 500.000 de persoane. Cel mai grav este că pacienții au cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate formele bolii.
În acest context, dat fiind gradul ridicat de mortalitate, cercetătorii au avut probleme în descoperirea unor tratamente eficiente. În prezent, odată cu noua descoperire, ei cred că pot găsi și un tratament care să ducă la eradicarea bolii.
„Această lucrare, care a oferit o nouă înţelegere şi cunoaştere a modului în care se comportă cancerul, va contribui, sperăm, la deschiderea drumului pentru tratamente potenţiale în viitor”, a declarat dr. Maria Hatziapostolou, de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universităţii Nottingham Trent.
Dr Maria Hatziapostolou of @NTUSciTech funded by @PancreaticCanUK to lead new research into #PancreaticCancer https://t.co/9skrO2p3W8 pic.twitter.com/rLqe1dQ7qr
— NTU News (@NTUNews) November 7, 2016
Descoperirea oamenilor de știință
Oamenii de știință au descoperit o legătură între o genă, HNF4A, și cancerul pancreatic. Gena cu pricina este esenţială pentru sănătatea umană deoarece ajută mai multe organe să funcționeze corect. Oamenii de știință au descoperit că aceste caracteristici ale HNF4A sunt anulate de afecțiunea pancreatică.
Studiul a fost publicat în revista Gastro Hep Advances. Autorii cercetării au analizat atât mostre de ţesut sănătos, cât şi mostre de ţesut afectat de cancerul pancreatic. Observațiile au stabilit că afecțiunea a declanțat un proces numit metilarea ADN-ului. Astfel moleculele din gena HNF4A, în mod normal benefică, sunt deconectat și permit tumorilor canceroase să se dezvolte rapid.
Pierderea HNF4A determină dezvoltarea şi agresivitatea cancerului pancreatic şi ştim acum că se corelează cu supravieţuirea redusă a pacienţilor”, a declarat Hatziapostolou.
În proiect au fost implicaţi oameni de știință de la mai multe universități, din Nottingham, Stanford şi California şi Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.
Cancerul pancreatic a făcut multe victime
Această afecțiune este, în multe cazuri, diagnosticată atunci când se află într-un stadiu avansat. Astfel, pentru mulți pacienți opţiunile de tratament devin limitate, iar eficiența acestora este redusă. Mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune au murit la câteva luni după diagnosticarea bolii.
De-a lungul vremii, au fost mai multe personalități marcante care au murit după ce le-a fost descoperit cancerul pancreatic. Între bolnavii care au murit din cauza bolii se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs şi Patrick Swayze.
„Cancerul pancreatic are cel mai scăzut nivel de supravieţuire dintre toate cele 20 de cancere comune. Supravieţuirea pacienţilor peste cinci ani s-a îmbunătăţit foarte puţin de ceva timp şi, prin urmare, este extrem de important să găsim noi modalităţi de a înţelege mai bine această boală, cum se răspândeşte şi de ce este atât de agresivă”, a explicat Maria Hatziapostolou.