Aparatele folosite in medicina nucleara ii pot orienta pe medici in timpul operatiei, astfel incat sa nu fie nevoiti sa taie tot sanul.
Daca trebuie sa va operati de cancer mamar, nu va ganditi ca o sa ramaneti fara sani. Datorita aparatelor performante de diagnostic, medicii au acum posibilitatea de a vedea foarte bine in jurul tumorilor si de a scoate exact tesuturile bolnave care va fac probleme.
Asta inseamna ca, in cazul unui cancer incipient, nu vi se vor extirpa sanii in intregime. Exceptii se fac doar in cazul pacientelor care ajung in ultimul stadiu, cu metastaze.
Fara umflaturi si fara dureri, dupa operatie
Un astfel de aparat de ultima generatie, care pune diagnostice exacte, se gaseste si la Spitalul Colentina, in cadrul Departamentului de medicina nucleara. Este vorba despre o sonda gama chirurgicala care detecteaza asa-numitii ganglioni de tip „sentinela” (primul ganglion de care se prinde o tumoare).
Daca acesta nu este invadat de celule maligne, inseamna ca nici ceilalti ganglioni, de care este legat in serie, nu vor fi afectati. „Astfel, pacientei nu ii vor fi scosi ganglionii limfatici din zona axilei fara sa fie necesar, ceea ce inseamna ca ea isi va putea folosi bratul. Acesta nu i se va umfla si nici nu o va durea”, explica doctorul Anca Zamfirescu, medic primar medicina nucleara.
Specialistul povesteste ca, pentru mai multa siguranta, chirurgii obisnuiau sa extirpe si ganglionii din zonele vecine, astfel incat sa fie siguri ca celulele maligne nu se vor raspandi.
„Acum, putem sti exact daca acesti ganglioni sunt sau nu afectati si se scot doar in cazul in care exista metastaze. Pacientii nu vor fi mutilati fara rost, iar psihic se vor simti mult mai bine”, adauga specialistul in medicina nucleara.
Substantele injectate nu pun organismul in pericol
Cu 18-24 de ore inaintea interventiei chirurgicale, pacientelor li se injecteaza o substanta radioactiva speciala. Aceasta va „calatori” pana la ganglionul „sentinela”, ceea ce ii va ajuta pe medici sa preleveze probe mai usor si sa taie tintit in timpul operatiei. Doza de substanta radioactiva care se injecteaza este foarte mica.
„Echivaleaza cu radiatiile emise de televizor, telefon si alte aparate moderne, fiind mai putin periculoasa decat o radiografie. Dupa 60 de ore, substanta dispare definitiv din organism”, explica medicul Anca Zamfirescu.
Acelasi procedeu poate fi aplicat si in cazul cancerelor de piele, atat pe pacienti femei, cat si pe pacienti barbati. O astfel de investigatie costa aproape 3 milioane de lei si este, in general, suportata de Casa de Asigurari de Sanatate. Aparate similare de diagnostic mai exista si la Institutul Oncologic din Bucuresti, precum si in Cluj.