În condiţiile în care în România 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, 54% dintre româncele conştiente de maladie consideră că nu se vor îmbolnăvi, dezvăluie un studiu Gfk.
La nivel naţional, doar 2% dintre femei cunosc faptul că virusul numit HPV este responsabil de apariţia cancerului de col uterin. Un procent îngrijorător de 65% dintre femeile participante la studiul Gfk nu deţin niciun fel de cunoştinte legate de cauzele cancerului de col uterin.
Astfel, România se situează pe locul întâi în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin, cu peste 2.200 de decese înregistrate anual. În fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 3.000 de noi cazuri de cancer de col uterin, în diferite stadii de evoluţie.
“Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea datorate cancerului de col uterin, poziţie care se datorează în primul rând ignoranţei. Pacientele sunt depistate cu cancer de col uterin din întâmplare şi de cele mai multe ori în stadii foarte avansate, care implică intervenţii invazive. Acest fenomen are implicaţii sociale şi economice puternice. La costurile sociale, reprezentate de scăderea populaţiei feminine active profesional şi mame cu rol determinant în educarea viitoarei generaţii, se adaugă costurile de tratament cu mult mai ridicate faţă de cele de prevenţie”, spune Prof. Dr. Radu Vlădăreanu - şef clinică obstretrică - ginecologie, Spital Elias Bucureşti, citat de un comunicat al Gfk.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
Studiul a apărut cu ocazia în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, iar iniţiatorul acestui eveniment Asociaţia Europeană pentru Cancer Cervical (ECCA) s-a folosit de ocazie pentru a reaminti femeilor care nu au facut în ultimele 6 luni testul Papanicolaou să facă o vizită medicului lor ginecolog şi să le recomande acelaşi lucru prietenelor, mamelor şi fiicelor.
În România, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este susţinută în 2009 de:
-
Fundaţia Renaşterea,
-
Societatea de Obstetrică - Ginecologie din România,
-
Colegiul Farmaciştilor din România,
-
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România,
-
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer,
-
Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti,
-
Societatea Română de Ginecologie Oncologică,
-
SensiBlu,
-
Centrofarm,
-
Asociaţia Română de Luptă Împotriva Cancerului
-
Polisano.
Evz.ro a susţinut o Campanie, “Ajutor psihologic pentru persoanele bolnave de cancer”, care a debutat pe 27 octombrie 2008 şi a fost rezultatul mai multor interviuri cu persoane care lucrează în domeniu: psihologi, un profesor de psihologie, preşedintele Colegiului Medicilor, psihoterapeuţi de la Spitalul Obregia şi Fundeni, şi fondatorul programului „Healing Journey” din Canada.