Evenimentul Zilei > Actualitate > Efectul nebănuit al vieţii moderne: de ce au explodat cancerele de piele în ultimii 30 de ani
Efectul nebănuit al vieţii moderne: de ce au explodat cancerele de piele în ultimii 30 de ani

Efectul nebănuit al vieţii moderne: de ce au explodat cancerele de piele în ultimii 30 de ani

O analiză a stilului de viaţă la nivel global din anii '70 până în prezent relevă lucruri surprinzătoare. Moda bronzului obligatoriu pe timpul verii e unul dintre acele detalii care au schimbat lumea.

Numărul celor trecuţi de 50 de ani care sunt diagnosticaţi cu cea mai gravă formă de cancer (melanom malign) s-a triplat în ultimii 30 de ani în lume. În România, situaţia nu e cu mult diferită: statisticile arată că incidenţa melanomului a crescut de 3,85 de ori. Între 2000 şi 2008 au murit din cauza acestei boli 3.200 de români. Până la 80% dintre cei diagnosticaţi mor, ceea ce înseamnă că tumorile se depistează tardiv, când şansele de vindecare sunt mici.
Experţii spun că generaţiile de adulţi plătesc un preţ tragic pentru că au abuzat de saloanele de bronzat şi au profitat de vacanţele ieftine la malul mării al căror "boom" s-a înregistrat în anii 70. "La mijlocul secolului trecut, oamenii nu stăteau cu orele la soare. În ultimii 40-50 de ani a crescut foarte mult expunerea la soare, dar şi la solar, iar acum se văd efectele", potrivit profesorului Jonathan Rees, dermatolog la Universitatea din Edinburgh.
Munca la câmp, risc major la români
Şi medicii români confirmă tendinţa. "Creşterea incidenţei de cancere cutanate e cauzată de expunerea excesivă la soare atât în sezonul estival, cât şi de expunerea profesională. Să nu uităm că mulţi români lucrează încă la ţară, la câmp fără protecţie", comentează dermatologul Mihaela Leventer.
Medicul atrage atenţia asupra faptului că pielea deschisă la culoare îi face mai vulnerabili pe români. "La oraş, tinerele fete frecventează solarul, iar nesăbuinţa din anii tinereţii se decontează mai târziu, când riscul de cancer de piele e mai mare", adaugă dermatologul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.