Evenimentul Zilei > International > Cancelarul austriac respinge propunerea germană. Nu vrea niciun refugiat de la Moria!
Cancelarul austriac respinge propunerea germană. Nu vrea niciun refugiat de la Moria!

Cancelarul austriac respinge propunerea germană. Nu vrea niciun refugiat de la Moria!

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a reiterat sâmbătă opoziţia faţă de preluarea unei părţi a solicitanţilor de azil din tabăra de refugiaţi Moria din insula grecească Lesbos, distrusă în urma unui incendiu săptămâna aceasta, atrăgându-şi critici din partea partenerului său de coaliţie guvernamentală Alternativa Verde (Die Grüne Alternative), precum şi din partea opoziţiei, relatează Reuters.

Incendiul de la cel mai mare centru de refugiaţi din Europa, care a lăsat fără adăpost peste 12.000 de persoane, a readus în atenţia publică problema refugiaţilor şi migranţilor ajunşi în Uniunea Europeană, care îşi găseşte cu greu un răspuns.

Germania şi Franţa au acceptat să preia aproape 400 de minori neînsoţiţi, transferaţi din insula Lesbos în Grecia continentală, dar alte ţări din UE, între care Austria, Polonia şi Ungaria se opun oricărui astfel de sprijin.

Într-o înregistrare video postată pe YouTube, Kurz a comparat situaţia din Moria cu cea din vara anului 2015, când numeroşi solicitanţi de azil încercau să ajungă în ţările bogate din Europa Occidentală pe aşa-numita „rută balcanică”.

El a spus că „imaginile teribile de la gara din Budapesta” i-au determinat pe politicienii europeni să cedeze presiunii şi să deschidă frontierele.

„Dacă vom ceda presiunii acum riscăm să facem aceleaşi greşeli pe care le-am făcut în 2015. Riscăm să oferim oamenilor speranţe false”, a spus Kurz, adăugând că el va promova o „abordare holistică” la nivel european. „Ceea ce nu ne trebuie este o politică simbolică”, a apreciat el.

Vicecancelarul austriac din partea Verzilor, Werner Kogler, favorabil primirii migranţilor din Moria, a declarat că din ce în ce mai multă lume – comunităţi locale, membri ai partidului conservator al lui Kurz, organizaţii religioase şi ONG-uri – susţine o astfel de iniţiativă.

Kogler făcuse aceste afirmaţii într-un interviu la postul de radio ORF, difuzat sâmbătă, dar înregistrat înainte ca video-ul lui Kurz să devină public. Ulterior, o purtătoare a sa de cuvânt a spus că acests nu are nimic de adăugat.

Lidera social-democraţilor, Pamela Rendi-Wagner, a menţionat pe Twitter că „salvarea vieţii nu este niciodată o politică simbolică”.

Conferinţa episcopilor catolici din ţară a îndemnat guvernul să preia un „contingent echitabil de refugiaţi” şi a declarat într-un comunicat că biserica este dispusă să găzduiască o parte dintre aceştia.

În Lesbos, poliţia a recurs la gaze lacrimogene sâmbătă în timpul unui protest al locatarilor taberei distruse de flăcări, care au cerut autorităţilor să-i lase să plece de pe insulă, în timp ce guvernul elen le construieşte o nouă tabără unde să locuiască.