Câmpul luptei de la Mărăşeşti, în patrimoniul UNESCO

Câmpul luptei de la Mărăşeşti, în patrimoniul UNESCO

Departamentul Meuse din Franţa, cu sprijinul Italiei şi al României, vrea să propună includerea în patrimoniul mondial UNESCO a câmpurilor de bătălie europene, din perioada Primului Război Mondial, Mărăşeşti (România), Verdun (Franţa) şi Isonzo (Italia), informează Mediafax.

Informaţia a fost făcută publică de preşedintele Consiliului general al departamentului Meuse, Christian Namy.

"Iniţiativa este legitimă, pentru că bătălia de la Verdun (Meuse) este simbolul Primului Război Mondial", a adăugat Lamy, prezentând la Héricourt-sous-les-Côtes (Meuse) ceremoniile care vor marca, în septembrie, a 90-a aniversare a ofensivei franco-americane în departamentul francez şi care a condus la Armistiţiul din 11 noiembrie 1918.

Celelalte două lupte, cea de la Isonzo (Italia) şi de la Mărăşeşti (România) sunt considerate a fi "Verdun italian", respectiv "Verdun românesc".

Ne puteți urmări și pe Google News

Bătălia de la Mărăşeşti, unde, din 6 până pe 19 august 1917, armata română, secondată de unităţi ruse, s-a luptat cu armata germană, a avut ca rezultat 117.000 de morţi, răniţi şi prizonieri.

Lamy, care a asigurat că a este sprijit în proiectul său de către secretarul de stat din Ministerul Apărării şi al Veteranilor de Război, Jean-Marie Bockel, speră ca cele trei câmpuri de bătălie să fie incluse în patrimoniu până în 2018, când se vor împlini 100 de ani de la Primul Război Mondial.

Clasarea se face pe baza a cel puţin două din cele zece criterii ale UNESCO, printre care se numără prezentarea unei mărturii unice, sau cel puţin excepţionale, despre o tradiţie culturală sau civilizaţie vie, ca exemple reprezentative ale epocilor istoriei Pământului.

Citiţi şi:

Monumentul Holocaustului, pe Lipscani