Dintre cei 104 sportivi pe care România îi va deplasa la Londra cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară, Clubul Sportiv Dinamo are sub contract 41 de campioni.
Printre aceştia, şi fetele- minune de la canotaj, în condiţiile în care Elisabeta Lipă este cea care conduce gruparea aflată sub tutela Ministerului Administraţiei şi Intrernelor.
Sponsorul "Erbaşu" a anunţat ieri că va premia astfel medaliile olimpice pe care le vor aduce dinamoviştii: 10.000 de euro – "aurul", 7.500 – "argintul" şi 5.000 de euro – "bronzul".
Promisiunile ferme făcute de Cristi Erbaşu, fiul cel mare al lui Mihai Erbaşu, vin într-un context nefericit, în condiţiile în care angajamentele de la ediţia trecută a JO n-au fost respectate în totalitate. Din 2008, Susanu, Andrunache şi celelalte fete de aur mai au de primit, în total, suma de 300.000 de euro!
Viorica Susanu s-a întors în barcă pentru a face echipă cu Georgeta Andrunache, dar n-a avut doar bucurii. A fost înşelată, iar sentimentul pe care-l trăieşte n-are legătură nici cu partenera ei, şi nici cu divorţul peste care a trecut.
"De ce m-am reapucat de canotaj? Şi pentru că era singura posibilitate să câştig bani mai mulţi. E important să-ţi îndeplineşti visele. Cu toate acestea, noi rămânem cu picioarele pe pământ. Vrei casa ta, maşina ta, un trai decent, nu lucruri imposibile. Dar toate se pot obţine doar având medalia la gât", este sinceră Viorica Susanu.
"De pe urma performanţelor de la Beijing mai am de luat 30.000 de euro. Îmi cam luasem gândul de la acei bani, dar acum văd că au reapărut speranţe că-i vom primi", nădăjduieşte sportiva.
Au concurenţă puternică
Susanu şi Adrunache s-au pregătit cu un psiholog înainte de Londra. "Absorb totul, nu sunt ca fotbaliştii, care resping ceea ce vrei să le transmiţi", spune specialistul George Vescan, care a lucrat în trecut şi cu fotbaliştii de la Dinamo.
"Ne bucură încredere şi susţinerea care există în aceste zile. Dacă n-o fi aur… Oricum, lumea nu ne-a judecat în 2008, când n-am luat medalia de aur. Pentru noi a fost o dezamăgire, fiindcă ne obişnuisem cu medalia de aur", zâmbeşte Viorica.
Le aşteaptă un concurs teribil: "Ne luptăm cu Marea Britanie, Noua Zeelandă şi cu Statele Unite ale Americii. N-am reuşit să le depăşim la ultimele concursuri. Sunt mai tinere decât noi, care ne-am întors în barcă după ce ne-am retras. Eu mă aştept la aur, dar să vedem ce va ieşi".

"Este marele meu regret. Aş fi vrut să port drapelul ţării mele, ar fi fost omare onoare pentru mine. N-aş fi refuzat, dacă nu mi-ar fi fost dat peste cap programul de pregătire."
GEORGETA ANDRUNACHE, canotoare

10 luni în cantonament
"Fotbaliştii sunt o categorie aparte. Începe meciul, se termină, iar salariul şi-l iau. La noi nu este aşa. Trebuie să fim în formă la un anumit moment. Antrenamentele sunt monotone. Stai 10 luni în cantonament, nu e nimic extraordinar. Nu mergem prin cluburi. Pune un fotbalist să iasă sâmbătă şi duminică în club, apoi adu-l la un antrenament la noi. Va termina dărâmat", spune Susanu, care a fost campioană şi la Sydney (2000), şi la Atena (2004), dar şi la Beijing (2008).
De ce a refuzat Andrunache drapelul
Georgeta Andrunache este cea mai titrată sportivă pe care România o va deplasa la Londra. A refuzat să poate drapelul dintrun motiv logic: va intra în concurs pe 28, iar festivitatea de deschidere este programată cu o seară înainte.
"Este marele meu regret. Aş fi vrut să port drapelul ţării mele, ar fi fost o mare onoare pentru mine. N-aş fi refuzat, dacă nu mi-ar fi fost dat peste cap programul de pregătire", spune Georgeta.
Citiţi şi:

  • JO: Gimnastele pleacă primele la Londra
  • România: o medalie olimpică la un milion de locuitori. VEZI ce superputeri ale sportului sunt sub tricolori