Câmpean, director general CERT.RO, despre 5G: „La momentul actual, niciunul din furnizorii de echipamente nu se află în situațiile enumerate de proiectul de lege”

Câmpean, director general CERT.RO, despre 5G: „La momentul actual, niciunul din furnizorii de echipamente nu se află în situațiile enumerate de proiectul de lege”

Ieri dimineata a avut loc o dezbatere publică asupra proiectului de lege care va reglementa inclusiv cadrul de dezvoltare al rețelelor 5G în România.

Dezbaterea a fost organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în sistem de videoconferință. Datorită importanței subiectului au participat numeroși reprezentanți ai mediului instituțional, ai industriei de telecomunicații, ai diferitor companii și specialiști juridici și din domeniu.

Cele mai multe opinii au fost că se impune retragerea proiectului și că este importantă finalizarea unui studiu de impact, tocmai datorită consecințelor ample care vor fi generate în baza noii reglementări.

Dan Câmpeanu, director general al CERT-RO a declarat in aceasta ocazie că setul de instrumente 5G dezvoltat la nivelul Uniunii Europene a fost principalul pilon al noulu proiect de lege, unul din riscurile principale identificate fiind cel al interferenței unui stat străin în lanțul de furnizori 5G, risc care este reglementat în proiectul de lege. Totuși, el a adăugat că ”credem că la momentul actual niciunul din furnizorii de echipamente nu se află în situațiile enumerate de proiectul de lege”. Dan Câmpeanu a mai precizat că măsurile tehnice de control pentru rețelele 5G vor fi incluse într-o legislație secundară.

Un mesaj extrem de important a venit si din partea Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania, care reuneste principalele companii din domeniu (Vodafone Romania, Orange Romania si Telekom Romania Mobile Communications). El a ridicat și problema faptului că proiectul de lege nu reflectă reglementările europene în materie, nu adresează cerințe tehnice, ci criterii nontehnice foarte largi și ambigue.

Liviu Popescu a mai atras atenția că prin proiect se va impune operatorilor să achiziționeze echipamente și tehnologii numai de la furnizori autorizați imediat după intrarea în vigoare a legii, dar autorizarea furnizorilor se va face în patru luni de apariția noului act normativ. La aceasta se adaugă timpul necesar operatorului să evalueze și să aleagă între tehnologiile și echipamentele prezentate de furnizori, tot acest timp fiind o perioadă care poate genera discontinuitate în furnizarea serviciilor de telecomunicații.

Proiectul de lege prin care se vor stabili condițiile implementării rețelelor 5G a fost lansat în consultare publică de MTIC la începutul lunii. Conform formei actuale, utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes national, precum și în rețelele 5G, cu excepția terminalelor folosite de utilizatorii finali va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări. Această autorizare se va acorda prin decizie a primului ministru, în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării.

Ne puteți urmări și pe Google News