CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ. S-a rezolvat problema medicilor care riscau să rămână fără post!

CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ. S-a rezolvat problema medicilor care riscau să rămână fără post!

Cei peste 700 de medici care riscau să rămână pe drumuri din cauza birocrației se pot angaja acum pe baza unor adeverințe. Anunțul a fost făcut în aceeași zi în care EVZ a semnalat această situație.

Sute de medici care au terminat recent rezi dențiatul și au susținut examenul de confirmare în specialitate în martie se pot angaja doar cu o adeverință care să ateste că au promovat examenul de specialist, urmând ca până la sfârșitul lunii să prezinte și certificatul de confirmare în grad, semnat de Minister.

Pentru a se angaja în unități care au contracte cu Casa de asigurări, medicii aveau nevoie de certificate de liberă practică, pe care le puteau obține doar în baza acelui ordin de ministru. Problema e că Ministerul a întârziat emiterea documentelor mai bine de două luni, până în ultimele zile în care furnizorii – cabinete, clinici, spitale – puteau încheia contracte cu casele de asigurări, privându-i de muncă pe cei care își găsiseră un post. După ce EVZ a semnalat situația, pe site-ul Casei București a apărut un anunț că sunt permise angajările și pe baza unor adeverințe. Între timp, Ministerul Sănătății a început să emită primele certificate.

„Se lucrează la flux continuu”

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul ORL-ist Elena Lățcan, care deține un cabinet în București, salută decizia, însă consideră că autoritățile puteau rezolva situația mai devreme. Aceasta intenționa să angajeze o internistă, care deși promovase examenul de specialist, nu avea încă certificat de liberă practică. „Am învins sistemul. Începând de ieri (miercuri, 11 iunie – n.r.), medicii se pot angaja doar cu adeverință de promovare a examenului. Vor putea aduce ordinul de la Minister până la 29 iunie”. Medicul pe care dorește să îl angajeze și-a scos deja adeverința și a renunțat, cel puțin pe moment, la ideea de a pleca în străinătate. „Am primit cu bucurie vestea, mi-am scos documentele și urmează să le depun. Acum, că s-au mai aranjat lucrurile, rămân în țară”, ne-a povestit Andreea, 31 de ani, care a făcut cinci ani de rezidențiat la un spital din Capitală.

Și medicul Dan Perețianu, președintele Camerei Medicilor din București, cel care a atras atenția asupra situației rezidenților, susține că „după ce ați semnalat dumneavoastră situația, cei de la Minister s-au agitat și s-au apucat să tipărească ordinele”. Biroul de presă al Ministerului Sănătății a confirmat că „s-a dat drumul la emiterea certificatelor, iar azi (ieri – n.r.) am avut primii beneficiari. Se lucrează la flux continuu, nu mai există nicio situație în care cineva care are un post să fie încurcat de acte”. Deși marți a fost ultima în care furnizorii de servicii medicale puteau depune dosare la Casa de asigurări București în vederea contractării, aceștia au termen până la sfârșitul lunii să prezinte toate documentele, inclusiv certificatele de liberă practică ale angajaților