CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ" Chirurgii care trimit pacienții bolnavi acasă „Nu mai operăm pentru că nu avem materiale!”

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ" Chirurgii care trimit pacienții bolnavi acasă „Nu mai operăm pentru că nu avem materiale!”

14 pacienți de la Spitalul Clinic de Urgență Județean din Timișoara care trebuia să fie operați au aflat că nu vor mai fi supuși intervenției chirurgicale. Explicațiile șefului și ale managerului Clinicii se contrazic

Criză fără precedent la Clinica de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic de Urgență Județean Timișoara. Unui număr de 14 pacienți li s-a spus că viața e crudă, că riscă să-și piardă membrele sau viața, dar tot nu vor fi operați.

Pe viață și pe moarte

Acești pacienți sunt primii care au fost amânați în această săptămână de la intervențiile chirurgicale pentru care erau programați. Motivul: clinica nu ar dispune de materiale necesare intervențiilor complexe. De-a dreptul halucinant e că managerul spitalului susține contrariul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operațiile care au fost suspendate, arată medicii din cadrul Clinicii, se impun, de cele mai multe ori, pentru salvarea membrelor de la amputație sau pentru salvarea vieții pacienților, în cazul în care aceștia au suferit anevrisme.

Patru dintre cei 14 pacienți sunt grav bolnavi, internați în spital. „Am 4 pacienți gravi, cu leziuni grave, care au nevoie urgentă de bypass-uri. I-am amânat. Toate cazurile amânate necesitau fie bypass- uri, fie fistule arteriovenoase, pentru dializă. În lipsa operațiilor, pacienții cu insuficiență renală riscă să își piardă viața”, explică Mihai Ionac (foto), șeful Clinicii. Singurele operații care se mai pot efectua în clinică sunt cele de varice. „Pentru operațiile de varice, firul îl cumpără pacientul, costă 7 lei, deci ne descurcăm. Ca să faci o reconstrucție vasculară însă, îți trebuie multe lucruri dedicate, printre altele firele de sutură, tuburile de dren, foliile de protecție a pielii, halatele speciale. Toate le puteam lua pe programul de sănătate dedicat, însă acesta s-a redus la jumătate, iar lista s-a redus și ea”, a mai arătat Ionac. Anul trecut, clinica a avut alocaţi de la Casa de Asigurări de Sănătate 2.000 de lei pe pacient, acum are doar 800 de lei pe pacient.

FOTO:  Mihai Ionac

Managerul spitalului, Marius Craina, susține că de fapt, clinica ar dispune de materia lele necesare intervențiilor. Ba mai mult, că firele de sutură ar fi fost aduse vineri și luni, că să nu existe niciun motiv de suspendare a operațiilor. „Noi am început o licitaţie în octombrie – peste 500 de produse, suma alocată fiind de peste un milioan de lei. O licitaţie foarte mare, cu multe semne de întrebare şi am considerat că este necesar să se adauge o condiţie obligatorie, ca fiecare produs licitat să fie însoțit de o mostră pentru că, în alte ocazii, colegii s-au plâns de calitate. Produsele s-au analizat, au trecut prin multe mâini”, explică Craina. Managerul a sesizat Consiliul de etică al spitalului și Comisia de disciplină privind acuzele aduse de chirurg cu privire la lipsa materialelor și pentru că acesta a dispus amânarea celor 14 operații.

La rândul său, Ionac explică faptul că nu dispune de materiale pentru operații complexe, și că acestea vor fi amânate în continuare, atâta vreme cât nu există materialele necesare. „Voi notifica ministerul asupra refuzului repetat al conducerii spitalului de a ne lua lucruri elementare”, a replicat Ionac.

Ancheta procurorilor

La finele lunii aprilie, procurorii de la Parchetul Timiș au efectuat percheziții la Clinica de Chirurgie Vasculară și la domiciliul lui Mihai Ionac. Acțiunea a avut loc într-un dosar penal pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals și înșelăciune. Potrivit anchetatorilor, dosarul a pornit în urma unui control a Curții de Conturi: „E vorba, printre altele, de decontări fictive în urma unor intervenții chirurgicale, operații estetice sau de desfundare a trompelor uterine, care nu sunt specificul secției, dar erau efectuate, ocupându-se sălile de operații ale clinicii în detrimentul celorlalți pacienți, care trebuiau să beneficieze de intervenții, și care erau lăsați pe listele de așteptare timp îndelungat”. Auditorii au mai constatat că s-au pus și silicoane, încercându-se decontarea din banii alocați chirurgiei vasculare.