Campania EVZ a trezit autoritățile din somnul indiferenței! Ministerul Sănătății a deblocat procedurile de transplant pulmonar!

Campania EVZ  a trezit autoritățile din somnul indiferenței!
Ministerul Sănătății a deblocat procedurile de transplant pulmonar!

De-a lungul ultimelor trei săptămâni, EVZ a demarat, la solicitarea pacienților disperați, care aveau nevoie urgent de ajutor, o campanile furibundă privind transplantarea de plămâni la Clinica AKH din Viena. Faptul că, la presiunile materialelor și a poveștilor impresionante publicate în paginile ziarului nostru, autoritățile s-au dezmeticit și au reușit să detensioneze această criză medicală nejustificată din punct de vedere moral, nu poate decât să ne bucure. Mai ales că 7 pacienți români așteaptă cu sufletul la gură să primească o nouă șansă la viață.

7 pacienți români la Viena, din care doi reprezintă urgențe

Așadar, astăzi, după mai multe runde de negocieri, Agenția Națională de Transplant, prin intermediul Ministerului Sănătății, a bătut palma cu Eurotransplant, organizația europeană din care mai fac parte opt state. Comunicatul oficial al autorităților nu lasă loc de îndoieli: „Ministrul Sănătății, domnul Patriciu Achimaș-Cadariu, a avut o serie de întâlniri cu Prof. Bruno Meiser, Președintele Eurotransplant, și Prof. Walter Klepetko, șeful Secției de chirurgie toracică și al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operațiile de transplant pentru pacienții români, cu organe prelevate și puse la dispoziție prin rețeaua Eurotransplant.

Astfel, s-a stabilit că pentru toți cei 7 pacienți români, aflați în evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii 2 dintre aceștia urmând să fie supuși transplantării, imediat ce vor fi identificați donatorii compatibili”.

Primim ajutor, dar trebuie să donăm, la schimb, organe

De reținut că, pentru a beneficia de ajutorul organizației Eurotransplant, România trebuie să îndeplinească niște condiții clare. Cu alte cuvinte, vom avea nu numai drepturi, ci și îndatoriri. Se va semna astfel un nou accord - ultimul încheiat expirând la finele anului 2013 – privind evaluarea și recoltarea plămânilor de la eventualii donatori români și, ulterior, înființarea a minimum 3 centre regionale de urmărire post-transplant, în țara noastră.

Părțile au mai convenit că, pe fondul creșterii cererilor pentru acest tip de procedură terapeutică, respectiv de faptul că AKH, prin agenția Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesară deschiderea unui Centru Național de Transplant în România.

Din mai încep transplantările și la Sfânta Maria

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifLucru care s-a și întâmplat, primul Centru de transplant de plămâni din țara noastră fiind deschis la Spitalul Sfânta Maria din București. În cadrul campaniei EVZ, medicul și totodată managerul unității medicale din Capitală, Narcis Copcă, declarând: „Estimăm că în luna mai vom realiza primul transplant de plămâni. Va fi o echipă de medici români, coordonată de reputatul chirurg Igor Tudorache, de la Clinica Hanovra (Germania), care are 250 de astfel de intervenții în palmares. Trebuie să se definitiveze lista națională de așteptare și, în funcție de răspunsurile pe care le vor primi pacienții înscriși deja pe lista de la Viena, vom demara și noi procedurile. Dacă, până în mai, nu vor fi transplantați la AKH, îi putem primi la noi. Oamenii știu deja, am discutat această variantă cu ei”.

Chirurgul Narcis Copcă a atras atenția asupra unui aspect deosebit de important: „În primul an de activitate la Sfânta Maria ne-am propus să realizăm patru transplanturi. Nu ne putem arunca la mai mult. Procedurile sunt delicate. În anul următor, ne vom stabili un obiectiv mai îndrăzneț - 8 trasnplanturi”.

120.000 de euro costă o intervenție de transplant la Clinica AKH din Viena, bani care vor fi asigurați, pentru fiecare pacient român, de Ministerul Sănătății