Camine studentesti de lux

Camine studentesti de lux

In multe campusuri universitare, paturile au fost aduse din Italia, perdelele din Spania, iar resourile de langa geam au fost inlocuite cu bucatarii moderne.

Pentru ca studentii nu mai sunt ce-au fost, caminele incep sa se transforme si ele. Paturile scorojite cu plasa de sarma sunt inlocuite de unele mult mai comode, aduse de prin Italia, dulapurile ajung pentru toata lumea, exista bucatarii complet dotate, baile stralucesc, geamurile se inchid, rampele de gunoi functioneaza si ele. Toate acestea vor face ca, pentru multi tineri, viata de student sa nu mai insemne cartofi prajiti pe resoul de langa geam si un dus cu apa rece.

Renovare in timp-record la Politehnica

Opt camine renovate in doua luni si jumatate, acesta a fost pariul Politehnicii Bucuresti pentru vara acestui an. „Am inaugurat ideea in acest an. La inceputul anului, constructorii ne injurau, acum nu mai intreaba nimeni, se apuca de munca si gata”, spune directorul general al Politehnicii, Mihnea Costoiu. Toate lucrarile au costat in jur de 20 de milioane de lei.

Numai la caminul A, din complexul Leu, lucreaza in jur de 160 de oameni: cladirea trebuie sa fie pregatita pana la inceputul lunii octombrie pentru aproximativ 1.500 de studenti. Cele 22 de oficii ale caminului au devenit locuibile. De asemenea, sala de internet care functiona in interiorul cladirii si o sectie de politie au fost desfiintate, pentru a face loc pentru inca 48 de tineri.

Acestia vor gasi paturi noi, aduse din Italia, bai renovate si ferestre de tip termopan, cu draperii importate din Spania, lifturi si rampe de gunoi utilizabile. Investitia de la Leu ajunge la aproximativ patru milioane de lei.

Seful de santier Cosmin Jianu spune ca este in grafic, avand in vedere ca lucrarile au inceput in a doua jumatate a lunii iulie. „Sapte etaje sunt aproape gata, restul vor fi terminate pana incepe anul universitar”, spune Jianu. Cu tot optimismul, ii mai indeamna pe muncitori cu cate o vorba grea, la care ei raspund cu „Sa traiti!”.

Sistem de securitate modern

Pe langa caminul de la Leu, Politehnica a dat sapte camine din Regie pe mainile constructorilor. De asemenea, a investit in dotarea centrului medical din complex, intr-un centru de orientare profesionala si intr-unul antidrog. P18 are 138 de camere de cate patru locuri, ca noi pana luna viitoare. Pe langa mobilier, au fost introduse prizele pentru internet si au fost inlocuite instalatiile electrice, pentru a evita accidentele produse de improvizatiile studentilor.

„Nu sunt bai in camere aici. Am avut o discutie intreaga la inceputul anului, ne gandeam sa sacrificam una din trei camere pentru a construi bai. Am hotarat sa n-o facem, pentru ca se pierdeau prea multe locuri”, explica Mihnea Costoiu. Caminul se lauda in schimb cu un sistem de securitate modern: camere de supra-veghere si interfoane la intrari.

Eficienta acestora a fost dovedita, spune directorul general, dupa introducerea lor in caminele renovate anul trecut. „Este un sistem integrat de supraveghere a campusului. Am avut mii si mii de ore de inregistrari. S-a observat ca s-a schimbat foarte mult comportamentul studentilor”, arata el. In toate caminele renovate, studentul va plati utilitatile, al caror cost difera de la o luna la alta.

„Caminele noi sunt mai ieftine”

Si Academia de Studii Economice are noutati. In complexul Belvedere va fi dat in folosinta primul corp al noului camin A7, dupa inaugurarea, in urma cu doi ani, a „geamanului” A6. Intr-o prima faza vor fi finalizate 66 de camere, iar in cea de-a doua, aproximativ 90. Camere spatioase, holuri largi si terase pentru fiecare etaj ii asteapta pe viitorii economisti. Sunt conditii pe care un camin renovat nu le poate oferi, spune seful de santier al noii cladiri, Costache Stratulat.

„O reparatie, oricat de bine ar fi facuta, este intotdeauna mai greoaie. In plus, spatiile nu le poti modifica. Daca e sa compar costurile pe fiecare metru patrat, o renovare este mai scumpa”, arata el. Caminul A6 va fi locuit in acest an universitar de 530 de studenti, repartizati in camere de cate patru locuri. „Au acces la sali de lectura pe fiecare etaj, spatii pentru bufet. Se va face si o spalatorie”, spune administratorul Gheorghe Dobre. Costurile legate de cazare vor depinde si aici de consumul lunar.       

CLUJ-NAPOCA

„Economica” are camere video la intrare Cel mai nou si mai modern camin al Clujului este „Economica”, realizat de Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) in cartierul Gheorgheni, langa noua cladire a Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. Caminul are 90 de camere a cate trei locuri si a fost inaugurat la inceputul anului universitar trecut. In camin sunt cazati studenti si masteranzi de la Stiinte Economice si de la Matematica - Informatica.

„Fiecare camera are geamuri termopane, parchet, frigider, telefon intern si posibilitatea iesirii in exterior cu cartela, baie cu toaleta si dusul separate, mobilier nou. Caminul este conectat la internet, care poate fi accesat gratuit, si la cablu TV”, ne-a explicat Ileana Filip, administratorul caminului.

Oficiile sunt dotate cu plite electrice si cuptor cu microunde, iar caminul are si o spalatorie pentru stu-denti. Intrarea este supravegheata permanent de un portar si de camere video. Pentru a locui in acest camin, studentii vor plati in acest an 100 de lei. Construirea caminului a costat peste 10 milioane de lei, dintre care statul a platit o treime, iar UBB - restul sumei. Anul acesta, universitatea a inceput lucrarile la caminul „Economica II”, care ar putea fi dat in folosinta din anul universitar viitor. (Raluca Crisan)

IASI

Ingramadeala la un nou camin-hotel

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) va inaugura cel de-al doilea camin de lux, dupa „Gaudeamus”. Noul camin, „Akademos”, are o capacitate totala de 500 de locuri si se afla pe strada Pacurari. Jumatate din numarul de locuri va fi dat in folosinta la 1 octombrie. Are aer conditionat, usile de la camere se deschid cu cartela, iar sistemul de energie electrica porneste in momentul in care este introdusa cartela in usa.

„In momentul in care avem investitia pentru un nou camin, noi ne gandim si la studentii care vor fi peste 20 sau 40 de ani, nu la cei din trecut”, a explicat Bogdan Eduard Plescan, directorul general administrativ al UAIC. Chiar daca pretul se ridica la 500 de lei pe luna de persoana, exista deja cereri pentru cazare in acest camin peste capacitatea acestuia.

Celalalt camin de lux, „Gaudeamus”, este situat in campusul „Codrescu” si a fost dat in folosinta in 2002. Are o capacitate de 338 de locuri in camere de doua si trei paturi, cantina proprie si mobilier de lux. De asemenea, cladirea dispune si de trei sali de conferinte. Pentru toate acestea, studentii platesc cate 400 de lei pe luna daca sunt inscrisi la facultatile UAIC si 700 de lei daca invata la alte universitati. (Andreea Archip) TIMISOARA

Camine ca-n Occident pentru ingineri

Studentii Politehnicii Timisoara se vor caza in cele mai moderne camine, 16 la numar. Acestea au o capacitate totala de 5.000 de locuri si sunt dotate cu bucatarii complet echipate. Fiecare camera are ferestre tip termopan, podele laminate sau gresie. Pe paliere sunt amenajate sali de baie cu masini de spalat automate.

Potrivit rectorului Nicolae Robu, fiecare camera are internet pe fibra optica de inalta performanta, rootere si swich-uri, si televiziune prin cablu. Studentii isi aduc de acasa numai calculatoarele, laptopurile sau televizoarele.

Mai mult, in cateva dintre camine accesul este perfect securizat. „Este vorba de caminele cu numerele 9 si 11, unde accesul se face numai pe baza de cartela, acestea fiind si supravegheate cu camere video”, precizeaza rectorul Robu. In aceasta perioada, la o parte dintre camine conducerea Universitatii a decis schimbarea mobilierului.

„Vrem sa le asiguram studentilor nostri conditii cat mai bune. Ne bucura sa auzim ca in oras se vorbeste de faptul ca Politehnica are cele mai moderne camine”, adauga rectorul. Anul acesta, Universitatea Politehnica din Timisoara investeste peste 900.000 de lei in modernizarea caminelor. (Georgeta Petrovici)

Ne puteți urmări și pe Google News