Cele două focuri violente au ucis 63 de persoane, iar 630 sunt încă dispărute. Întregul cartier a fost ars și au fost distruse aproximativ 12 000 de case. Și, ceea ce este cel mai frustrant pentru populația locală și autorități, cauza acestor incendii mortale este încă necunoscută.

Fără un țap ispășitor clar pentru incendiile forestiere, pe social media s-au declanşat tot felul de teorii conspirative nebunești.

Una dintre cele mai populare este faptul că incendiile au fost cauzate de lasere gigantice care ar fi fost, probabil, alimentate de o sursă necunoscută. Potrivit acestora, ar fi cel mai probabil o organizație teroristă, extratereștrii sau chiar guvernul Statelor Unite.

Unele teorii merg mai departe, descriind laserele ca "arme energetice direcționate" sau DEW-uri. DEW-urile se spune că sunt lasere controlate de guvern, care sunt orientate spre o locație – în acest caz, California – dintr-un avion. Iar ipotezele pe această temă sunt numeroase.

O altă teorie lansată este că aceste incendii brutale au fost declanșate de grupuri secrete, cum ar fi Iluminatii sau urmașii Noului Ordin Mondial: S-ar putea să fi făcut-o fie pentru a demonstra puterea, fie pentru a distrage mass-media de la alte evenimente importante. Unele teorii combină aceste două teorii, susținând că Illuminati sunt cele care se află în spatele laserelor.    

Dar, în timp ce aceste teorii ale conspirației pot oferi o ușurare datorită frustrării din cauza necunoaşterii cauzei sau a posibilității ca totul să fie pur și simplu un accident oribil – cauza reală este încă pe masa investigațiilor. Departamentul de Silvicultură și protecție, spune că „încă sunt  în curs de investigare“.  

O teorie mai plauzibilă decât ultima, dar nu mai puțin șocantă este faptul că focul (cele mai mortal dintre cele două focare) a fost declanșat de linii electrice avariate la centrala PG & E.  Presa locală a raportat că liniile electrice au fost tăiate de vânturi puternice, chiar înainte de incendiul care a izbucnit pe 8 noiembrie. Pe 8 noiembrie, la ora locală 6:30, pompierii au fost anuntaţi  despre incendiu forestier "sub liniile electrice".

PG & E a anunțat acum două zile că ar fi putut întrerupe alimentarea cu energie electrică în anumite părți ale zonei  Butte din cauza previziunilor cu  vânturi puternice și umiditate scăzută, "dar nu a făcut-o niciodată". Aşadar, misterul rămânetitrează Express.