Sâmbătă, 12 octombrie, s-a dat startul în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie. Candidații, în număr de 14, vor căuta, în următoarele 30 de zile, să seducă electoratul cu ofertele politice. Dincolo de calendarul politic al candidaților, există și un program de activități prevăzute de lege, ce va fi aplicat de instituțiile implicate în organizarea alegerilor.
Campania electorală se va încheia pe 9 noiembrie, ora 7.00, cu 24 de ore înainte de începerea votării. Până atunci, instituțiile implicate în organizare se vor asigura că totul este pregătit pentru ca alegerile să se desfășoare în bune condiții. Până pe 1 noiembrie se vor confecţiona ştampilele birourilor electorale pentru secţiile de votare. Primarii au obligaţia să actualizeze și să tipărească listele electorale permanente până la 8 noiembrie.
Pe teritoriul României, scrutinul se va ține pe 10 noiembrie (primul tur) şi pe 24 noiembrie (al doilea tur). Alegătorii vor vota între 7.00 si 21.00, cu posibilitatea ca programul să se prelungească până la ora 23.59, dacă sunt persoane care așteaptă să le vină rândul.
Până pe 13 noiembrie, după numărarea voturilor, rezultatele vor fi către BEC care le va centraliza. Până pe 12 noiembrie, candidații și partidele au posibilitatea să conteste alegerile. Curtea Constituțional va primi situația voturilor din primul tur pentru validare iar până pe 15 noiembrie va trebui să o anunțe public.
Dacă nici unul dintre candidați nu a întrunit peste 50% din voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale, vom avea un al doilea tur. Campania electorală reîncepe în 15 noiembrie iar alegerile se vor ține pe 24 noiembrie pentru cetățenii din țară. Până pe 26 noiembrie, se vor putea depune contestații iar până la 28 noiembrie, BEC va trimite Curţii Constituționale rezultatele centralizate în vederea validării.
Votul în străinătate va dura trei zile
Alegerile prezidențiale vin cu noutăți pentru românii din străinătate, care vor putea vota în trei zile, 8-10 noiembrie (primul tur) respectiv 22-24 noiembrie (turul doi). În prima zi, vineri, programul secțiilor de votare va începe la 12.00 și se va încheia la 21.00. Sâmbătă și duminică se va vota în intervalul 7.00 - 21.00. În caz de necesitate, dacă sunt persoane care așteaptă, votul se poate prelungi până la 23.59.
La propunerea Ministerului Afacerilor Externe, AEP a aprobat o listă cu 714 secții de votare și se estimează că numărul lor va ajunge la 838.
Alți 41.003 alegători își vor alege președintele prin corespondență și vor primi la domiciliu documentele necesare. Ei vor trebui să-și transmită voturile, în plic, astfel încât să ajungă la biroul electoral până pe 7 noiembrie, pentru a fi luate în considerare.