Calendar Ortodox, 4 martie. Sfântul Gherasim de la Iordan, întemeietorul regulilor monahale

Calendar Ortodox, 4 martie. Sfântul Gherasim de la Iordan, întemeietorul regulilor monahaleSursa: doxologia.ro

Calendar Ortodox. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 4 martie, pe Sfântul Gherasim de la Iordan. Acesta s-a născut în secolul al V-lea, în provincia Lycia, în sudul Asiei Mici, într-o familie bogată.

Calendar Ortodox. Sfântul Gherasim a renunțat la banii familiei și la apropiații lui pentru a se călugări. A plecat în Tebaida, în deșertul egiptean. S-a nevoit acolo o vreme în post și rugăciune, după care s-a întors în Lycia.

Spre sfârșitul domniei împăratului Teodosie al II-lea (408-450), a părăsit Lycia și a ales să meargă în pelerinaj în Țara Sfântă. A petrecut zile întregi în pustia Iordanului, unde a trăit o vreme în sihăstrie, petrecându-și viața în post, rugăciune și alte nevoințe duhovnicești. Acesta a construit o mânăstire.

Regulile de viaţă monahală pe care le-a impus în mănăstirea sa au ajutat la organizarea monahismului care era în perioada de început. Monahii se rugau în chiliile lor cinci zile din săptămână, iar sâmbăta şi duminica mergeau la sfintele slujbe şi se împărtăşeau cu Sfintele Taine.

sursa: doxologia

Din unele mărturii ale Sfinţilor Ioan Evirat şi Sofronie Scolasticul s-a descoperit că iubirea pentru credință l-a făcut pe Sfântul Gherasim să îmblânzească și cele mai periculoase fiare. Acesta a îngrijit un leu, iar animalul l-a urmat toată viața.

Calendar Ortodox. Povestea Sfântului Gherasim și leul său

Gherasim a găsit leul cu o așchie în picior și i-a salvat viața. Cuviosul i-a curățat rana, a legat-o și a voit să plece mai departe. Fiara l-a urmat chiar și la mânăstire. Spre uimirea oamenilor, leul devenise pașnic și s-a obișnuit să mănânce doar pâine și legume.

Sfântul Gherasim i-a dat leului în pază catârul mănăstirii, care păștea pe lângă râul Iordan. Într-o zi, pe când leul dormea, catârul a fost furat, iar fiara a umblat zi și noapte în căutarea ei. Negăsindu-l, s-a întors, spre seară, la mănăstire, cu capul plecat.

Gherasim a crezut că leul a mâncat catârul și a poruncit să îndeplinească sarcina catârului de până atunci, aducând vasele cu apă pentru mănăstire în spate. Fiara nu a stat pe gânduri și s-a supus cerințelor.

Cuviosul și-a dat seama că leul nu a avut gânduri rele, i-a dat numele de Iordan și l-a iertat. Fiara îl vizita în fiecare săptămână la mănăstire, dar Sfântul Gherasim s-a stins din viață în anul 475, fiind îngropat de frați cu mare cinste, lângă biserică.

Leul a plâns zi și noapte și a încetat din viață chiar lângă mormântul stăpânului său.