Calendar Ortodox, 3 octombrie. Sfântul Dionisie Areopagitul. Sărbătoare însemnată cu cruce roșie

Sursă Youtube

Calendar Ortodox. Sfântul Dionisie Areopagitul se sărbătorește pe 3 octombrie. Creștinii trebuie să țină cont de anumite tradiții, fiind sărbătoare cu cruce roșie.

Calendar creștin ortodox. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Dionisie Areopagitul la data de 3 octombrie. El s-a născut în Atena, din părinți păgâni. Filosofia a fost marea lui pasiune, iar după ce a finalizat studiile în acest domeniu din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși, pentru că a vrut să primească învățături de la cei mai buni profesori.

Aici l-a întâlnit pe Sfântul Pavel și a fost fermecat de cuvintele acestuia, motiv pentru care s-a botezat. El a reușit să-i convingă pe oameni să creadă în Dumnezeu. A stat doar alături de apostolii lui Hristos și a făcut multe lucruri bune. Dionisie a construit o biserică la Paris, dar a sfârşit prin a fi decapitat pe vremea împăratului Domițian.

Această sărbătoare are cruce roșie, iar orice credincios trebuie să participe la Sfânta Liturghie. Azi nu ai voie să vorbești urât și să te cerți cu persoanele apropiate, mai ales în timpul slujbei. Tradiția spune că dacă faci bine în duminica Areopagitului, acesta îți întoarce de zeci de ori înapoi binele pe care l-ai oferit.

Calendar Ortodox. Rugăciunea rostită către Sfântul Dionisie Areopagitul

„Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi cre­dinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască su­fletele noastre.

sursa: arhivă EVZ

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Dionisie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind învăţat de Dumnezeies­cul Apostol Pavel văzătorul de cele ce­reşti, ai ajuns îndată, Sfinţite Mucenice Dionisie, a fî tăinuitor ceresc şi grăitor de cele Dumnezeieşti.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Dionisie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce te-ai luminat cu Dum­nezeiescul har, luminează, fe­ricite, sufletele celor ce te lau­dă, ca să înţeleagă învăţăturile tale cele de Dumnezeu însuflate, Sfinte Dionisie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Învrednicitu-te-ai, Mucenice Dionisie, cu gând prealuminos şi cu su­fletul, a vedea strălucirile rân­duielilor cereşti şi starea ce­telor de acolo.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cămară de mire Luminată, te-ai arătat Întrupării celei mai presus de gând, a Făcătorului tuturor; că din tine, Maica lui Dumnezeu, S-a îmbrăcat în trupul nostru Hristos Domnul.

Cântarea a 3-a. Irmos: Doamne, Cel Ce ai făcut...

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Dionisie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai presus de Înălţimile Cereşti ridicându-te, cu­vioase, rânduielile, Oştirile şi Strălucirile cele mai presus de lume le-ai tâlcuit tuturor, cu înălţimea graiurilor şi cu preaînţeleptele tale cuvinte.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Dionisie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Umplându-te de înalta ştiin­ţă a Dumnezeieştilor nume preacuvioase, ai teologhisit cu­noştinţa Dumnezeirii, făcându-te, prin har Dumnezeiesc, cuvântător al Preasfintei Treimi, Preaferi­cite Dionisie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Omorându-te cu dorirea cea spre Dumnezeu şi foarte învăţându-te cu înţelepciunea cea prin harul cel făcător de viaţă, te-ai făcut organ de Dumnezeu purtător, părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu lucrarea Duhului Celui Ce toate le săvârşeşte, ai rodit, Fecioară, Trup Stăpânului tu­turor; cu Care ai osândit pă­catul lumii şi ai izvorât Viaţa Cea Veşnică.

Irmosul:

Doamne, Cel Ce ai făcut cele de deasupra crugului ceresc şi ai zidit Biserica, Tu pe mine mă întăreşte întru dragostea Ta, că Tu eşti Marginea doririlor şi credincioşilor Întărire, Unule, Iubitorule de oameni”, potrivit Doxologia.