Calendar Ortodox, 2 August. Praznicul Aducerii moaștelor Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Calendar Ortodox, 2 August. Praznicul Aducerii moaștelor Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Pe 2 august, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, primul martir al creștinătății.

Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, îl urma pretutindeni și a fost martor la faptele Mîntuitorului. El a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Adus în fața Sinedriului și acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu, Ștefan a fost ucis cu pietre.

Trupul său a rămas neîngropat vreme de două zile. Învățatul Gamaliel a fost cel care a cerut trupul și l-a îngropat în Cafargamala, la aproximativ 32 Km de Ierusalim.

Dupa 400 de ani, prin descoperire dumnezeiască, preotul satului Cafargamala ajunge să cunoască locul în care se afla trupul Sfantului Arhidiacon Ștefan. Mormântul a fost deschis și sfintele sale moaște au fost duse la Ierusalim.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aici i se ridică o biserică spre a fi cinstit, iar moaltele sale sunt depuse în acest locaș. Când ctitorul bisericii trece la cele vesnice, sotia sa ia hotarârea de a pleca la Constantinopol si de a lua cu sine sicriul soțului. Greșește, însă, sicriul si astfel, sfintele moaște ale Sfântului Stefan ajung la Constantinopole, unde împaratul Constantin cel Mare le așează într-o biserică cu hramul Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Tradiția spune că locul ar fi fost ales chiar de sfânt.

"Iar cât de multe minuni s-au făcut în acea vreme de la sfintele moaște, nu este cu putință a le spune, pentru că toți câți erau cuprinși de orice neputințe și de boli, primeau tămăduiri. Cu acest fel de cinste petrecându-le, au ajuns la locul care se numea "Băile lui Constantin". Acolo au stat catârii care trageau carul împărătesc în care erau moaștele, iar slugile îi băteau, silindu-i să meargă, dar ei nu puteau să pățească din loc nicidecum. Atunci un catâr, luând glas omenesc, prin dumnezeiască poruncă, a grîit astfel: „Pentru ce ne bateți in zadar, căci în acest loc a voit Sfântul Întâiul Mucenic Ștefan să i se pună moaștele?"

Auzind un glas ca acesta, toți s-au mirat foarte și s-au înspăimântat, și au proslăvit pe Dumnezeu cu glas mare. Deci îndată împăratul a poruncit ca să se zidească o biserică de piatră în acel loc, și în scurtă vreme s-a zidit o biserică prea frumoasă în numele întâiului Mucenic și Arhidiacon Stefan și au pus în ea cinstitele lui moaște", scrie site-ul creștinortodox.ro.