Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox, 19 septembrie 2021. Sfinții Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist
Calendar ortodox, 19 septembrie 2021. Sfinții Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist

Calendar ortodox, 19 septembrie 2021. Sfinții Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist

În fiecare an, la data de 19 septembrie, creștinii ortodocși din toată lumea îi pomenesc pe Sfinții Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist.

„Sfântul Eustatie a fost general al armatei romane din vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a primi botezul se numea Placid. Din viață sa aflăm că într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb. Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului cinstita Cruce a Mântuitorului și aude un glas de la Cruce:

”Placide, pentru ce mă prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune”. La puțin timp după această minune, Placid împreună cu soția și copiii săi, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, soția lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie și Teopist.

După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulțumi și aude din nou glasul Domnului care îi vestește că va lua moarte mucenicească. Se retrage din armata pentru o vreme, dar revine la insistențele împăratului Traian.

Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata romană iese învingătoare avându-l conducător pe Eustatie. Între timp împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian, i-a cerut să aducă jertfe idolilor.

Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia sa. Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncați într-un cazan de aramă încins. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse.

Potrivit documentelor din arhiva parohiei, părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea).

De atunci, acestea sunt păstrate ca un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie. Reputați istorici români, între care menționăm pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripții din bisericile României adnotate și publicate, București, 1905-1907), atestă existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, la biserica Iancu Vechi-Mătăsari″, se arată pe crestinortodox.ro.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: