Ziua de 17 februarie vine cu prăznuirea Sfântul Mucenic Teodor Tiron. El este cunoscut drept incendiatorul de zei păgâni, care și-a găsit sfârșitul fiind ars într-un cuptor. Prăznuirea lui se face prin colivă, aceasta fiind preparatul pe care el l-a recomandat credincioșilor pentru a scăpa de ironiile unui mare împărat.
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi, 17 februarie, pe Sfântul Mucenic Teodor Tiron. Acesta a trăit în timpul împăraților Maximian și Maximin, la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. S-a născut în Siria și a fost ostaș în armata romană sub conducerea lui Vringa.
S-a așezat în Amasia, iar legiunea Tironilor, din care și Sfântul Mucenic Teodor Tiron făcea parte, a fost chemată să aducă jertfă zeiței Cibela, considerată mama idolilor elenilor. Acest ritual era și un mod prin care se verifica credința ostașilor, verificând permanent cât de mult a pătruns creștinismul în rândul lor.
Sfântul Mucenic Teodor Tiron, supus la chinuri cumplite
Sfântul Tiron a mărturisit în fața comandantului Vringa că Hristos este Dumnezeu, susținând că idolii elinilor sunt niște statui neînsuflețite și lucruri făcute de mâinile omenești. Vringa l-a sfătuit să renunțe la credința în Hristos și i-a oferit un timp de gândire. Pentru a demonstra că Dumnezeu este singurul pe care îl venerează, Sfântul Mucenic Teodor Tiron s-a dus în aceea seară și a incendiat templul zeiței Cibela. Fapta sa a fost descoperită, iar el a fost dus la judecată în fața guvernatorului Puplie.
Pentru că și-a menținut credința în Hristos, Sfântul Tiron a fost supus la chinuri cumplite, iar în cele din urmă și-a găsit sfârșitul într-un cuptor aprins. Mai multe minuni au avut loc la mormântul lui, numeroase biserici îi poartă astăzi numele, iar calendarul creștin ortodox îl celebrează an de an, pe 17 februarie.
La 50 de ani de la moartea sa, Sfântul Mucenic Teodor Tiron a reușit să salveze creștinii de la un plan diabolic al împăratul Iulian Apostatul. Acesta a poruncit guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate alimentele din piețe cu sângele jertfit idolilor, pentru a-i batjocori pe creștini. Sfântul Tiron i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, sfătuindu-l pe acesta să anunțe toți creștinii să nu cumpere alimente din piețe, ci să mănânce grâu fiert cu miere, preparat cunoscut astăzi drept Colivă.
Tot pe 17 februarie sunt sărbătoriți Sfânta Mariamna, Preacuviosul Auxiviu, Preacuviosul Teostirict, Sfântul Mina Calicheladul și Sfântul Ierarh Ermoghen.
Rugăciune închinată Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron
”Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.
Luptând până la capăt, mucenice al lui Hristos, lupta cea Dumnezeiască şi călătoria săvârşind-o, păzind credinţa, ai aflat cununa Dumnezeieştii Dreptăţi.
Făcându-te dănţuitor ceresc împreună cu cei fără de trupuri, mărite, izbăveşte de primejdii şi de necazuri pe cei de pe pământ, care te cheamă într-ajutor să le luminezi mințile și sufletele.
Primind asupra ta toată într-armarea cea Dumnezeiască şi surpând înşelăciunea cea idolească, pe îngeri i-ai îndemnat să laude nevointele tale; că aprinzându-ţi cugetul de Dumnezeiasca dragoste, către moartea cea prin foc cu vitejie ai îndrăznit.