Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox, 17 august 2021. Pomenirea Sfântului Mucenic Miron
Calendar ortodox, 17 august 2021. Pomenirea Sfântului Mucenic Miron

Calendar ortodox, 17 august 2021. Pomenirea Sfântului Mucenic Miron

În fiecare an, la 17 august, creştinii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Miron.

„Acest sfânt a trăit în zilele împaratului Deciu (249-251) și ale lui Antipatru domnul Ahaiei. El era cu vrednicia preot bisericii, cu bună înţelegere, bogat și de neam cinstit, iubit fiind și de Dumnezeu, și de oameni.

În ziua Nașterii lui Hristos, intrând Antipatru în biserică, să prindă pe creștini că să-i chinuiască, Sfântul Miron umplându-se de râvna dumnezeiască, l-a înfruntat. Drept, pentru asta a fost mult chinuit și silit ca să aducă jertfă la idoli.

Dar el a refuzat; atunci i-au scos fâşii de piele de la umeri până la picioare, dintre care el, luând una, a azvârlit-o în obrazul lui Antipatru.

După aceasta a fost supus sfântul la felurite chinuri. Iar apoi a fost dus de acolo la Cizic, și acolo, prin sabie, i s-a tăiat capul, și așa și-a primit cununa muceniciei.

Viață sfântului mucenic Miron, după Sinaxarul părintelui Macarie de la Mănăstirea Simonos-Petraș (Muntele Athos).

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Straton, Filip, Evtihian și Ciprian.

Acești sfinți mucenici aflându-se în Nicomidia, înadins se duceau la priveliște, de învăţau poporul ce se strângea acolo și-i scoteau din închinarea la idoli, și-i aduceau la credință lui Hristos.

Odată, văzând domnitorul priveliștea fără de oameni, și aflând că sfinții mucenici învaţă poporul să părăsească viață de veselie și că trăiesc altă viață nouă, calcând obiceiurile lor cele părintești, a poruncit de au adus pe sfinți înaintea lui cu grabă.

Aceștia stând de față și mărturisind că ei țin credință în Hristos și că nu vor înceta a învăţa pe alții, au fost aduși la priveliște și dați la fiare sălbatice. Și fiind păziți nevătămați de ele au fost chinuiți în alte multe feluri.

În cele din urmă băgându-i în foc, au luptat lupta cea bună pentru Hristos, și biruind au luat cununa. Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Tirs, Levchie, Coronat și cu soțiile lor.

Tot în această zi, pomenirea Preasfintei Stapânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria în Armatia.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin”, se arată pe calendar-ortodox.ro.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: