Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox, 12 august 2021. Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit
Calendar ortodox, 12 august 2021. Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit

Calendar ortodox, 12 august 2021. Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit

În fiecare an, la 12 august, creştini ortodocşi îi pomenesc pe Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit.

„Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit au pătimit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi erau din cetatea Nicomidiei. Anichit era unul din demnitarii cetăţii Nicomidia, slujbaş împărătesc, iar Fotie era nepotul său.

Pe când Diocleţian îi chinuia pe creştini, Anichit, plin de dragoste pentru Hristos, a venit singur şi a mărturisit credinţa sa în Mântuitorul Iisus Hristos. Atunci, împăratul a poruncit să i se taie limba şi să fie aruncat fiarelor sălbatice ca să-l sfâşie.

În timp ce Anichit era supus la chinuri, Fotie, văzând puterea credinţei unchiului său, L-a mărturisit şi el pe Hristos-Domnul ca fiind Dumnezeu adevărat.

De aceea, Anichit şi Fotie au fost arşi de vii, primind astfel cununa muceniciei. Văzând cumplitele chinuri la care au fost supuşi cei doi, mulţi din cei de faţă au crezut în Iisus Hristos.

Sfântul Anichit este invocat în rugăciunile de la Taina Sfântului Maslu şi de la slujba Sfinţirii apei. Troparul Sfinţilor Mucenici Fotie şi Anichit:

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”, se arată pe ziarullumina.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News