Calendar Ortodox, 7 septembrie. Sfântul Mucenic Sozont, Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați

Calendar Ortodox, 7 septembrie. Sfântul Mucenic Sozont, Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați Sursă captură

În fiecare an, pe data de 7 septembrie, în Biserica Ortodoxă sunt cinstiți Sfântul Mucenic Sozont, Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați. Ei nu au renunțat la credință nici în ziua în care au murit.

Calendar creștin ortodox, 7 septembrie. Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mucenic Sozont, Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați.

Sfântul Sozont

Sfântul Sozont s-a născut în Licaonia (Asia Mica), pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). Acesta fost pastor de oi și a dorit să fie mucenic pentru Hristos. El a ajuns la Pompeiopolis (în Cilicia) un idol din aur și argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat în cetatea unde se afla acest idol, i-a rupt mâna, a făcut-o bucăți și a împărțit-o printre săraci.

Sozomen a fost cel care s-a predat în fața magistratului, spunându-i că el este creștin și că el a fost cel care i-a tăiat mâna idolului. Acesta a fost supus la multe chinuri, a fost aruncat în foc, dar a salvat oamenii din jur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Cuvios Simeon

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț. A ales să se retragă alături de doi ucenici în anul 1432 în pustietate, la poalele muntelui „Paru”, la 5 kilometri de mănăstirea Bistrița. El a primit bani și sprijin din partea Voievodului Ștefan cel Mare pentru a ridica o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir. Acesta a ajuns primul întemeietor și egumen al Mănăstirii Pângărați.

Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon s-a dus în Transilvania, unde a stat la Mănăstirea Casiva. El s-a stins din viață în 1476 .

Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați

Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487. Încă din tinerețe a ales să intre în obștea de la Pângărați. Va conduce obștea mânăstirii timp de 56 de ani. După o descoperire dumnezeiască, domnitorul Alexandru Lăpușneanu ridică o nouă biserică la Pângărați, în locul celei de lemn care a fost arsă de invazia otomană. Aceasta va fi sfințită în anul 1560 de Mitropolitul Grigorie al Moldovei.

În 1566, el s-a dus la Mănăstirea Moldovița, unde a mai stat patru ani până când a murit, potrivit Doxologia.