Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, 3 octombrie 2021. Sfantul Dionisie Areopagitul
Calendar creștin ortodox, 3 octombrie 2021. Sfantul Dionisie Areopagitul

Calendar creștin ortodox, 3 octombrie 2021. Sfantul Dionisie Areopagitul

Pe 3 octombrie 2021 se sărbătorește Sfântul Dionisie Areopagitul. Află ce trebuie să faci în această sfântă zi marcată cu cruce roșie și ce este interzis!

Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena, din părinți păgâni. Filosofia a fost mareq lui pasiune, iar după ce a finalizat studiile în acest domeniu din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși, pentru că a vrut să primească învățături de la cei mai buni profesori. Pe când se afla în această unică țară, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Norocul lui a fost că aici l-a întâlnit pe Sfântul Pavel și a fost fermecat de cuvintele acestuia, motiv pentru care a decis să facă Botezul. De aici a început drumul său către Mântuire și transmiterea cuvântului Domnului. El a reușit să convingă mai mulți păgâni să se convertească, după care a fost hirotonit episcop în Atena. A stat doar alături de apostolii lui Hristos și a făcut lucruri bune ori de câte ori a avut ocazia și de câte ori sufletul îi cerea asta. De altfel, a construit o biserică la Paris, dar a sfârşit prin a fi decapitat pe vremea împăratului Domițian.

Ce este interzis în această duminică?

Sfântul Dionisie este sărbătorit anul acesta chiar duminică, în mare zi de sărbătoare. Un aspect relevant este ca orice credincios să participe la Sfânta Liturghie, unde trebuie să fie tăcut, să asculte cu atenție și să se roage pentru a avea o viață plină de iubire și compasiune. În această zi de sărbătoare este complet interzis să vorbești urât și să te cerți cu persoanel apropiate, mai ales în timpul slujbei. Trebuie să ne comportăm frumos și să ne rugăm cu evlavie și bunătate în suflet în această zi Sfântă. Tradiția spune dacă faci bine în duminica Areopagitului, acesta îți întoarce de zeci de ori înapoi binele pe care l-ai oferit.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintilor Mucenici Rustic si Elefterie, ucenicii Sfantului Dionisie Areopagitul;

– Sfantului Mucenic Teoctist;

– Sfantului Mucenic Dionisie si a opt mucenici impreuna cu dansul;

– Sfantului Mucenic Teaghen;

– Sfantului Mucenic Teotechi;