Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, 1 decembrie. Sfântul Proroc Naum și Cuviosul Filaret Milostivul
Calendar creștin ortodox, 1 decembrie. Sfântul Proroc Naum și Cuviosul Filaret Milostivul

Calendar creștin ortodox, 1 decembrie. Sfântul Proroc Naum și Cuviosul Filaret Milostivul

Biserica Ortotoxă îl prăznuiește, pe 1 decembrie, pe Sfântul Proroc Naum. În această zi, credincioșii primesc dezlegare la pește.

Sfântul Proroc Naum era din seminţia lui Simeon şi a trăit în Elcheseea cu 460 de ani înainte de Hristos. Acesta a făcut mai multe profeţii inspirat de Duhul Sfânt şi toate s-au împlinit iar el a adormit în pace la numai 45 de ani şi a fost îngropat cu cinste.

Naum mai este cunoscut și după numele „odihna” sau „mângâiere”. Acesta a vestit că cetatea ninivitenilor se va dărâma. Ninive dispare din cauza unui cutremur cumplit, care provoacă umflarea apelor lacului din jurul, iar cealaltă parte arde total.

„Stilul lui Naum e ca un ropot de harapnice: văzduhul tremură, adâncul se cutremură, vrălmașii se-ngrozesc și pier, profetul jubilează într-un final de capodoperă vechitestamentară. Pe deasupra tuturor, Dumnezeu este cel ce face istoria”, a scris părintele Bartolomeu Anania în una din cărțile sale.

Rugăciunea lui Naum

”A prorocului Tău, Doamne, Naum, pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Luminându-se cu Duhul inima ta cea curată, s-a făcut locaş prealuminat de proorocie; că cele de departe le vezi că şi cum ar fi de faţă. Pentru aceasta te cinstim, Preafericite Proorocule Naum, Prealăudate.”

Cuviosul Filaret Milostivul

Tot pe 1 decembrie se sărbătorește și Cuviosul Filaret Milostivul.

Cuviosul Filaret a trăit pe la anul 780 într-un sat numit Amnia de prin părţile Paflagoniei. El provenea dintr-o familie bună, era crescut în dreaptacredinţă şi cu frică de Dumnezeu. Acesta a făcut încă din tinerețe fapte bune și se comporta cu sfințenie cu săracii. Ca şi dreptul Iov a fost binecuvântat de Dumnezeu cu avere multă , hambare pline, avea slugi multe şi era bine de sufletele din jurul lui.

Pe 1 decembrie sunt pomeniți :

Sfântul Mucenic Anania Persul;
Sfântul Antonie cel Nou;
Sfântul Onisim, arhiepiscopul Efesului;
Sfinţii parinţii Anania şi Solohon, arhiepiscopii Efesului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.