Calea răzbunării. SUSPANS cu GEORGE ARION
Editura Evenimentul si Capital

Calea răzbunării. SUSPANS cu GEORGE ARION

Autor: | | 0 Comentarii | 236 Vizualizari

Dacă ar fi să numesc cel mai bun roman mystery&thriller apărut la noi în 1917 (indiferent dacă e semnat de un autor român sau străin) m-aș opri, fără ezitare, la „Calea răzbunării” de Antonin Varenne.

Acest scriitor francez are un har literar care-i permite să propună o acțiune palpitantă, să descrie plastic locuri mai puțin cunoscute, să evoce tulburător evenimente ale istoriei, și să sondeze în profunzime psihologia personajelor sale. Aduce aminte de Rudyard Kipling și Joseph Conrad, dar și de Hugo și Dostoievski, de Jack London și Virginia Woolf. Însă stilul său nu e o pastișă după stilul unor maeștri, poartă propria sa amprentă. Autorul povestește pe îndelete viața unui erou de o complexitate neobișnuită. În 1852, sergentul Arthur Bowman este unul dintre militarii britanici care luptă în Birmania. Și el, și membrii trupei sale sunt capturați și torturați luni în șir.

Scăpat din infernul prizonieratului, se întoarce la Londra. Devine polițist, dar rămâne marcat de ororile pe care le-a comis sau la care a fost martor. Își caută refugiul în alcool și droguri. Alinarea suferințelor e efemeră. În orașul bântuit de o secetă care transformă urbea într- un décor apocaliptic, se comite o crimă. Cadavrul descoperit în rețeaua de canalizare poartă urmele unor cazne la care fuseseră supuși Bowman și soldații din trupa sa. Sergentul e convins că ucigașul e unul dintre aceștia și pornește în căutarea lui.

Pentru a-l descoperi traversează Oceanul și străbate mii de mile pe drumurile căutătorilor de aur, ale emigranților dornici să întemeieze așezări în Lumea Nouă, să se ocupe cu creșterea animalelor, să planteze livezi cu pomi fructiferi. Totul într-o perioadă tulbure, a Războiului de Secesiune. Pe aceste drumuri unde are parte de numeroase peripeții, Bowman se transformă ca printr-un miracol. Dintr-un individ urmărind vendeta, el devine un om însetat de pace și armonie, găsindu-și prin iubire mântuirea.

„Calea răzbunării” – un roman excelent, care nu poate să-l lase indiferent pe niciun citititor.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate