Căldură infernală în China. Temperaturile au atins 52,2 grade Celsius

Căldură infernală în China. Temperaturile au atins 52,2 grade Celsius Căldură. Sursa foto: Arhiva EVZ

China se confruntă cu un val de caniculă extremă, în aceste zile. Temperaturile au atins și valori de peste 52 de grade Celsius, un record pentru această țară. Căldura extremă afectează culturile agricole și sunt temeri că se va repeta seceta severă de anul trecut. China se confruntă cu variaţii de temperatură de la un anotimp la altul, dar acestea devin din ce în ce mai mari.

O localitate îndepărtată din nord-vestul Chinei a înregistrat, duminică, o temperatură de peste 52 de grade Celsius. Este un nou record meteorologic pentru o țară care în urmă cu șase luni se situa la cealaltă extemă. Chinezii se luptau cu frigul extrem, încercând să facă față unor temperaturi de minus 50 de grade Celsius, relatează Reuters.

În prezent, termometrele din comuna Sanbao, în depresiunea Turpan din Xinjiang, au urcat până la 52,2 grade Celsius duminică. Informația a fost prezentată de presa oficială, Xinjiang Daily. Iar meteorologii se așteaptă ca recordul de căldură să persiste pentru încă cel puţin cinci zile.

Recordul anterior, de temperatură, a fost de 50,3C, măsurat în 2015, în apropiere de Ayding, în aceeaşi depresiune Turpan. De altfel, aceasta este o zonă vastă, aridă de dune de nisip şi lacuri secate aflată la peste 150 m sub nivelul mării.

Ne puteți urmări și pe Google News

China se confruntă cu o nouă secetă

Temperaturile ridicate au început să-și facă apariția în țările asiatice încă din luna aprilie. Au existat mai multe runde de călduri extreme, iar acest lucru a făcut să crească îngrijorările celor care se tem că mediul nu se poate adapta la schimbările rapide de climă.

Obiectivul de a menţine încălzirea globală, pe termen lung, în limita a 1,5 grade Celsius este tot mai departe de a fi atins, spun experţii.

Temperaturile ridicate și canicula prelungită au pus la încercare și rețelele de electricitate. De asemenea, agricultura are de suferit. Chinezii se tem că se va repeta seceta de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani.

Variațiile de temperatură stârnesc îngrijorare

În ultimii ani, în China, variațiile mari de temperatură, de-a lungul anotimpurilor, au devenit ceva obișnuit. Însă acestea sunt din ce în ce mai mari, fapt ce stârnește îngrijorare.

La 22 ianuarie, temperaturile din Mohe, un oraş din provincia Heilongjiang din nord-estul ţării, au coborât la minus 53 de grade Celsius. Conform biroului meteorologic local, a fost depășit precedentul minim istoric al Chinei, de minus 52,3 grade Celsius, care data din 1969.

Centrul Chinei a fost lovit de cele mai abundente ploi din ultimul deceniu, devastând lanurile de grâu într-o zonă cunoscută ca fiind grânarul ţării.

În această săptămână, Statele Unite şi China încearcă să relanseze eforturile de combatere a încălzirii globale. Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit la Beijing cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.