O femeie îşi poate face o idee despre şansele ei de a avea un copil în funcţie de vârsta la care mama ei a intrat la menopauză. Cele ale căror mame intră târziu la menopauză au o rezervă mai mare de ovule şi deci şanse mai mari de reproducere, arată un studiu danez. De cealaltă parte, femeile ale căror mame au intrat devreme la menopauză au şanse mai mici să rămână însărcinate, pentru că rezerva lor de ovule este mai scăzută.
La studiu au participat 527 de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Cercetătorii au calculat fertilitatea pe baza a doi indicatori: hormonul anti-mullerian (AMH) şi cantitatea de fluid antral în folicul (AFC). Femeile se nasc cu un număr finit de ovule, care se eliberează lunar. Oamenii de ştiinţă au constatat că în cazul femeilor ale căror mame au intrat devreme le menopauză (înainte de 45 de ani), rezerva ovariană a scăzut mai repede decât în cazul femeilor ale căror mame au intrat târziu la menopauză (după 55 de ani).
Anumiţi cercetători sunt sceptici vizavi de aceste cercetări. „Unele femei se nasc cu mai multe ovule, altele cu mai puţine. Dar asta nu înseamnă că cele din urmă nu pot rămâne însărcinate. Nu există niciun test care să calculeze exact fertilitatea. Sfatul meu rămâne acelaşi: faceţi copii în tinereţe”, a declarat pentru BBC dr. Valentine Akande, purtătorul de cuvânt al „ritish Fertility Society”.