Alte 21 de secvențe de care vreau să-mi amintesc din călătoria în Moldova de Sus. Gândul lui Cristoiu
- Ion Cristoiu
- 22 iunie 2019, 09:12
Penultimul grupaj de secvențe surprinse de mine ca fotoroporter de teren în călătoria în Moldova de Sus. Mă apropii fatal de întoarcerea la postura de comentator politic, abandonată timp de o săptămînă pentru cea de ziarist în deplasare.
Foto 1: Mormîntul Veronicăi Micle de la Văratec. La cimitirul Montmartre din Paris lespedea de pe mormîntul lui Dalida e plină de flori proaspete și de scrisori de la admiratori și admiratoare. Veronica Micle a fost iubita lui Eminescu și a murit prin sinucidere. Note suficiente pentru ca la mormînt să vină admiratori și admiratoare pentru a-i pune flori proaspete și a-i scrie. Din cîte se vede, Dalida a noastră nu se bucură de așa ceva.
Foto 2: Mânăstirea Horaița găzduiește Icoana Maicii Domnului Izbăvitoarea de secetă. E scoasă prin satele din jur în timpul procesiunilor pentru izbăvirea de secetă.
Foto 3: La Mânăstirea Neamț se află o vedetă a icoanelor din România: Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni. I-a fost dăruită lui Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul în 1429. I se mai spune și Lidianca, deoarece e o copie a unei icoane pictate printr-o minune pe un stîlp al Bisericii Lida din Israelul de azi. În 665, Sfîntul Gherman al Constantinopolului a văzut la Sfîntul Mormînt icoana și a pus să i se picteze o icoană exact ca asta, iar pe verso să fie pus chipul Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, originar din Lida. Împăratul Bizanțului i-a dat-o domnitorului român pentru a o proteja de persecuțiile împotriva icoanelor.
Foto 4: Pelerinii se opresc în fața icoanei. O sărută și-i spun Fecioarei în gînd dorințele. După care trec pe sub icoană.
Foto 5: Pe partea cealaltă sărută icoana Sfîntului Gheorghe.
Foto 6: Pe dreapta icoana Sfîntului are o un semn rămas de la încercarea unui turc necredincios de a o sfredeli cu burghiul. N-ar reușit, deoarece burghiul s-a rupt imediat.
Foto 7: Toaca Mânăstirii Neamț stîrnește admirația nu numai prin sunet, dar și prin înfățișare.
Foto 8: Placă pusă pe locul în care în care pe 24 mai 1986 pe aleea ce duce la intrarea în Biserică s-a observat că pietrele din pavaj se ridicaseră cu 15 centimetri. Pentru că s-a crezut într-o defecțiune a unei țevi de canalizare s-a săpat adînc și în zilele următoare s-au descoperit osemintele unui călugăr necunoscut.
Foto 9 și 10: Moaștele au fost ascunse pînă la căderea Comunismului. În ianuarie 1990 au fost așezate în pronaosul mânăstirii.
Foto 11: Icoanele cumpărate la Magazinul bisericesc trebuie atinse de moaștele călugărului necunoscut pentru a fi sfințite.
Foto 12: O altă icoană făcătoare de minuni de la Neamț: Sfînta Fecioară cu trei mîini.
Foto 13: Mitropolitul Varlaam al Moldovei a fost îngropat în zidul de la miazăzi al mânăstiri Secu.
Foto 14: Moaștele Sfîntului sînt obiect de pelerinaj.
Foto 15: Fotografie semnificativă pentru Mihail Sadoveanu la Muzeul memorial Mihail Sadoveanu, casa lui Visarion Puiu, dată de comuniști scriitorului.
Foto 16: Fără cuvinte de la Mânăstirea Secu.
Foto 17-20: Mânăstirea Sihăstria e faimoasă printre pelerini prin faptul că aici a trăit și murit Ilie Cleopa (10 aprilie 1912 – 2 decembrie 1998).
Foto 21: Protosinghelul Nifon Burlacu ține o slujbă pentru cei care vin să vadă chilia lui Ilie Cleopa și-i unge cu Sfîntul Mir.