Cafeaua are istoria ei. Chiar și o zi mondială, pe 1 octombrie

Cafeaua are istoria ei. Chiar și o zi mondială, pe 1 octombrie Cafea. Sursă foto: Unsplash

Cafeaua are istoria ei. Chiar și o zi mondială pe 1 octombrie. Dar oare care a fost parcursul parfumatei și aromatei licori?

Astăzi, cafeaua este în topul celor mai apreciate băuturi non-alcoolice, deși merge asociată cu un coniac bun sau cu un rom. Un mare politician conservator român și-a împrumutat numele unei cafele fierte în coniac-marghilomanul.

Cafeaua - origine

Cafeaua are multe legende privind modul în care boabele unui arbore au ajuns să devină ingredientele unei băuturi. Eu, cel puțin cunosc două dintre ele. Prima provine din Etiopia. Un cioba, Caffa a văzut că oile sale deveneau mai zglobii și mai rezistente la călătoriile pentru pășunat dacă mâncau boabele căzute dintr-un arbust.

Se zice că acest cioban a visat într-o noapte că profetul Mohammed i-ar fi poruncit să adune boabe, să le sfărâme, să le fiarbă și să bea zeama lor atunci când va pleca în pelerinajul obligatoriu la Mecca. El ar fi făcut întocmai și apoi a povestit imamului său. Așa vestea ar fi ajuns la sultanul de la Constantinopol. Acesta ar fi adoptat băutura. Restul, se cunoaște.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă legendă spune că beduinii ar fi băut zeama fiartă a boabelor tot la porunca Profetului. Cafeaua a ajuns așadar să se răspândească în întreaga lume ca export dar și ca spațiu de cultivare. Brazilia, Argentina au devenit practic patrii adoptive ale marilor plantații de cafea. Cafeaua braziliană, columbiană, argentiniană, arabica sunt astăzi delicatese. Astăzi, sunt zeci de variante, tipuri de cafea, sute de moduri de preparare și de servire.

Cafeaua și biserica

Călugării romano-catolici ar fi solicitat de la Papă o dispensă pentru a consuma cafea fiindcă se considera că pot rezista mai bine la „vigiliile” nocturne și pot să se roage mai mult. Așa se face că Biserica a îngăduit cafeaua cu toate că a venit din sfera musulmană. Negustorii au răspândit-o în Franța, Polonia, iar pe filieră poloneză a ajuns și la noi. Să nu uităm că denumirea recipientului din care bem cafeaua, „ceașcă”  vine din limba polonă - ceshk”- parte a ceva.

1 octombrie - Ziua Internațională a Cafelei

1 octombrie 2015 a fost prima zi în care s-a celebrat cafeaua. Centrul Internațional al Cafelei fondat în 1963 a decis acest fapt în anul 2014. În perioada 15 mai-31 octombrie 2015, la Milano, era o expoziție globală. Atunci, s-a decis să se țină acolo al 115-lea congres al Centrului internațional al Cafelei. Ca atare, cea mai importantă ședință s-a ținut pe 1 octombrie 2015.

Sursa foto: Arhivă

Revista presei
Jurnalul unui om norocos