Cadrele medicale din prima linie anti-COVID sunt epuizate. Următorul val de infectări va lovi în plin sistemul medical

Cadrele medicale din prima linie anti-COVID sunt epuizate. Următorul val de infectări va lovi în plin sistemul medical

Medicii care tratează cazurile de COVID sunt epuizați și trebuie înlocuiți, în perspectiva viitorului val de infectări cu coronavirus.

Medicul primar Laura Zarafin, din cadrul secției ATI Chirurgie din Spitalul Colentina, vorbește despre situația cadrelor medicale care se ocupă de tratarea exclusivă a pacienților COVID. Ea le transmite autorităților că situația este gravă, dat fiind că medicii sunt epuizați, iar personalul care activează în prima linie trebuie înlocuit.

Spitalul Clinic Colentina a fost desemnat, pe 16 martie 2020, primul spital-suport COVID şi a funcţionat la capacitate maximă. Această decizie, susține medicul, a venit ca urmare a faptului că unitatea figurează ca spital de linia întâi în caz de dezastre.

„Lăsând la o parte că respectivul plan este extrem de vechi și trebuie actualizat, motivația alegerii acestui spital a fost că dispune de teren suficient cât să poți amplasa corturi în curtea lui, în caz de cutremur, explozii, calamități naturale etc. Ideea era ca în aceste corturi să poți face triajul pacienților chirurgicali în funcție de urgență. În plus, în caz de asemenea dezastre, folosești personal medical din tot Bucureștiul, nu numai pe cel al spitalului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar că în pandemia de COVID, nu corturile sunt problema, ci secțiile ATI cu oxigen, ventilatoare, spațiul suficient, boxe pentru fiecare pacient și, mai ales, personal specializat”, a relatat Laura Zarafin, conform Gândul.

Autoritățile nu au făcut nimic pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale

Potrivit spuselor sale, de 16 luni, după această decizie, Spitalul Colentina a tratat doar pacienți bolnavi de COVID. Deși autoritățile au avut suficient timp la dispoziție, în acest timp, să amenajeze și alte secții ATI, acest lucru nu s-a întâmplat. Drept urmare, medicii care lucrează la Colentina au fost solicitați mult peste puterile lor.

„Mințile luminate ale acestei țări au avut mai mult de un an să găsească soluții. Să facă sectii ATI, să aibă grijă să nu epuizeze numai pe unii, în condițiile în care unii privilegiați își continuă activitatea nestingheriți, chiar atunci când unele spitale gem de pacienți lăsați pe holuri (să ne reamintim situația Spitalului Matei Balș în ultimele două «valuri» și a UPU-urilor transformate în ATI -uri).

În eventualitatea valului patru, nu vă mai bazați pe aceiași «măgari», că au obosit. Este strigătoare la cer lipsa de umanitate și solidaritate pe care o vedem de peste un an. Este bun spitalul? Este bună curtea? Foarte bine, schimbați personalul pe zona roșie, pentru că nu suntem unii sclavi și unii domni”, a mai spus Laura Zarafin, medic ATI Colentina.

decese pacienti india COVID

Multe spitale refuză pacienții COVID

Totodată, ea a precizat că, deși s-a reușit redeschiderea spitalului și pentru bolnavii cronici, în continuare la Spitalul Colentina există un pavilion dedicat exclusiv pacienților COVID. Laura Zarafin susține că multe spitale din București refuză să primească și să trateze pacienți infectați cu coronavirus, în ciuda dispozițiilor primite de la autorități.

„Din păcate, nu se întâmplă așa, ba mai mult, multe secții ATI care au tratat astfel de pacienți sunt acum închise sau în curs de renovare, fix acum când începe din nou să fie nevoie de ele. Mă tot înteb cum e posibil să rămânem singura țară din lume care împarte spitalele și pacienții astfel. Și, mai mult, mă revoltă atitudinea multor cadre medicale care fac presiuni inimaginabile tot pe noi – ATI-iștii din Spitalul Colentina. Este o lipsă incalificabilă de solidaritate și de umanitate, ca să nu folosesc cuvinte mai dure. Suntem efectiv tratați ca niște medici de sacrificiu, abandonați în linia întâi de toată lumea și cu plângeri penale ulterioare”, a mai explicat medicul.

Declarațiile medicului Laura Zarafin vin în contextul în care în luna martie, managerul Spitalului Colentina, Victor Cauni, declara că unele cadre medicale iau în calcul să plece. Aceasta deoarece nu au mai putut să-și practice specializarea din cauză că unitatea medicală tratează doar bolnavi de COVID.