Evenimentul Zilei > Actualitate > Una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor ar putea să dispară
Una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor ar putea să dispară

Una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor ar putea să dispară

Cei mici îndrăgesc și n-ar refuza niciodată o cană de cacao cu lapte. Ei bine, pe viitor aceasta plăcere ar putea să dispară din cauză producției slabe de cacao în întreaga lume.

Îmbătrânirea plantaţiilor şi efectele schimbării climatice, între alte pericole, ameninţă producţia de cacao în lume, au afirmat marţi la Abidjan cercetătorii Alianţei ţărilor producătoare (COPAL), trăgând un semnal de alarmă pentru aceste culturi, potrivitAgerpres.
Perenitatea acestei culturi "este ameninţată de numeroase restrângeri", în special de "îmbătrânirea plantaţiilor noastre de arbori de cacao, de efectele schimbării climatice, de puternica presiune parazitară" şi de subfinanţarea cercetării, a declarat Naga Coulibaly, secretar general al COPAL, în deschiderea unei reuniuni de trei zile.
"Dacă nu va exista o reacţie riguroasă la ameninţări, în 50 de ani sau cel mult un secol nu va mai exista cacao", a spus el pentru AFP. Coulibaly a pledat în special pentru un ‘ajutor financiar sporit’ cercetării ştiinţifice în vederea reînnoirii plantaţiilor cu "noi varietăţi vegetale rezistente la paraziţi".
Potrivit lui, acest ajutor ar trebui să vină din partea "fabricanţilor de ciocolată şi a guvernelor ţărilor producătoare". În ultimele sale previziuni asupra producţiei pentru sezonul 2011-2012, care se va încheia în septembrie, Organizaţia internaţională a producătorilor de cacao (ICCO) se bazează pe o ofertă de 3,99 milioane de tone boabe de cacao, faţă de o estimare precedentă de 3,961 milioane.
Se înregistrează astfel o diminuare cu 7% în raport cu campania din 2010-2011, care se soldase cu o producţie de 4,3 milioane de tone. Reducerea se explică în primul rând prin declinul producţiei de cacao în Cote d’Ivoire (Coasta de Fildeş), numărul unu mondial în acest domeniu. Brazilia, Camerun, Cote d’Ivoire, Republica Dominicană, Gabon, Ghana, Malaysia, Nigeria, Sao Tome şi Principe compun COPAL al cărui sediu este la Lagos (Nigeria).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.