CAB Constanţa a stabilt TERMENUL în PROCESUL dintre MApN şi Şantierul Naval Constanţa. Ce se va întâmpla cu LICITAŢIA pentru COVERTE

CAB Constanţa a stabilt TERMENUL în PROCESUL dintre MApN şi Şantierul Naval Constanţa. Ce se va întâmpla cu LICITAŢIA pentru COVERTE

Curtea de Apel Constanţa a stabilit pentru 16 ianurie termenul în solicitarea de anulare a licitaţiei pentru corvete, cerută de Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa.

Şantierul Naval Constanţa a solicitat pe 19 octombrie 2018, în instanţă, anularea licitaţiei, sub pretextul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice.

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participă Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, i-a adus la cunoştinţă ministrului Apărării, Gabriel Leş, că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel în legătură cu derularea programului de înzestrare cu corvete, procedura fiind suspendată.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial 'Corvetă multifuncţională', a prezentat ministrului Apărării Naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect. Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial 'Corvetă multifuncţională'", se arată într-un comunicat al MApN.

Conform MApN, procedura de achiziţionare a corvetelor a fost suspendată.

"Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa SA, ca parte la 'Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa SA', solicită 'anularea în tot a HG nr. 48 / 2018', act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate", afirmă sursa citată.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, anunţa pe 5 decembrie 2018 că procedura pentru achiziţia corvetelor era încă în termen şi era supusă unui audit intern, fiind vorba de o sumă de 1,6 miliarde de euro.

"Este încă în termen (n.r. - procedura), este la auditul intern. Este o achiziţie de 1,6 miliarde de euro. Dincolo de tot ceea ce se speculează în acest moment, intenţia mea şi a MApN este extrem de clară: să cumpărăm ceea ce este nevoie la aşa sumă mare, să răspundă cerinţelor operaţionale şi să integrăm tot mai mult în industria noastră de apărare. Tocmai discutând de o asemenea sumă, de o tehnică atât de complexă, chiar nu vreau să facem erori", spunea Leş, la acea dată.

Guvernul a aprobat hotărârea privind corvetele multifuncţionale pe 15 februarie 2018.

"Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru şi a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial", anunţa atunci purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

MApN informa că acesta este al doilea program de înzestrare a Armatei care impune integrarea producţiei şi transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare şi crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziţie a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, şi care prevede producţia în ţară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM SA - Filiala Uzina Mecanică Bucureşti, a 197 de transportoare.

"Unul dintre criteriile de calificare impuse agenţilor economici (...) este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru/contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea Forţelor Navale Române, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul Forţelor Navale Române şi întreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare în cel mai scurt termen posibil de la momentul semnării contractului multianual/contractelor subsecvente", menţiona Ministerul Apărării, relatează Agerpres.