Evenimentul Zilei > Politica > Ca la noi, la nimeni: Apele nu s-au liniștit în politică nici de Ziua Unirii
Ca la noi, la nimeni: Apele nu s-au liniștit în politică nici de Ziua Unirii

Ca la noi, la nimeni: Apele nu s-au liniștit în politică nici de Ziua Unirii

Ziua Unirii a fost sărbătorită în două locuri diferite în Focșani deoarece autoritățile nu s-au înțeles asupra modului de organizare a ceremoniilor.

Deoarece nu s-a ajuns la o înţelegere, primarul orașului Focșani a decis să organizeze o ceremonie în Piațeta Teatrului, de la ora 17.30: „Hora ne unește” şi scrie pe social media: „Dragi focșăneni, vă adresez din toată inima invitația ca pe data de 24 ianuarie 2020 să dăm mână cu mână / Cei cu inima română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României!” de la ora 17.30 în Piațeta Teatrului din Municipiul Focșani. Invitaţie pe care a făcut-o pe Facebook.

Un alt mesaj vine din partea Primăriei Municipiului Focșani: ” Primăria Municipiului Focșani serbează 161 ani de la Unirea Principatelor Române în cadrul unei suite de evenimente intitulate generic, ”La Focșani, Hora ne unește”. Astfel, pe data de 23 ianuarie, de la ora 18.00 la Cinematograful „Balada”, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” va susține spectacolul ”Hai să dăm mână cu mână”, unde sunt invitați să participe toți focșănenii, intrarea fiind gratuită”.

Prefectura Vrancea: „Instituția Prefectului Județului Vrancea va organiza manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, în data de 24 ianuarie 2020, în Piața Unirii din municipiul Focșani (esplanada Prefectură). Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumătatea celui de-al XIX–lea secol, prin unirea Moldovei cu Țara Românească. Cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la „Mica Unire”, cum este numită, pe nedrept, de cele mai multe ori, vom avea parte de o ceremonie militară și religioasă.

Aceste manifestări se vor desfășura în Piața Unirii din Focșani și vor începe la ora 11.00, cu acordarea onorului militar reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Berbece Gheorghiță, încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare și Hora Unirii, în care sperăm să se prindă cât mai mulți dintre focșănenii ce vor veni să se bucure alături de noi, omagiind evenimentul ce a adus celebritate urbei de pe Milcov”, este mesajul de pe Facebook.

„Ca urmare a răspunsului comun înregistrat de Consiliul Județean Vrancea (…) și de Primăria Municipiului Focșani (…) la adresa Instituției Prefectului (…), publicat în presa locală, dar necomunicat oficial instituției noastre până în acest moment, constatăm, fără surprindere, că semnatarii ei, conducătorii instituțiilor menționate, încearcă într-un mod jalnic și josnic să obțină capital electoral, fiind de notorietate carențele pe care le au și la acest capitol (…) 24 Ianuarie reprezintă Ziua Unirii, iar ea s-a putut înfăptui prin conlucrarea unor instituții din două principate diferite, prin renunțarea la orgolii personale și interese, în favoarea unui scop măreț, în interesul tuturor celor care vorbesc aceeași limbă de-o parte și de alta a Milcovului. Epigonii de astăzi nu se gândesc decât la interesul personal și câștigul electoral, transformând această zi în una dedicată osanalelor”, au scris reprezentanții Prefecturii Vrancea pe pagina lor de Facebook, potrivit digi24.