Potrivit Agerpres, reuşita la acest examen permite intrarea în cele mai bune universităţi, ceea ce garantează un viitor profesional, uneori chiar şi bune perspective de căsătorie.

Pentru a le permite celor 606.000 de liceeni să ajungă la timp la examen, toate administraţiile, multe întreprinderi private şi chiar Bursa au deschis mai târziu, la ora 10:00 (01:00 GMT).

Pe toate aeroporturile a fost instituită o interdicţie de decolare şi aterizare pe perioada unor probe orale, lucrările de pe numeroase şantiere de construcţii au fost suspendate, iar circulaţia autovehiculelor de mare tonaj a fost interzisă în apropierea locurilor de desfăşurare a examenelor.

Probele, care au început la ora 09:00 în peste o mie de locuri din ţară, se încheie în cursul serii.

Canalele de televiziune au difuzat imagini cu elevi nervoşi în momentul prezentării la examen, lacrimi în momentul separării de părinţi, încurajări din partea celor mai mari.

Mii de părinţi s-au îndreptat spre lăcaşuri de cult pentru a se ruga.

În fiecare an, aceste examene relansează dezbaterea despre obsesia sud-coreeană pentru reuşita şcolară, despre avantajele şi inconvenientele unui sistem de educaţie deseori considerat în străinătate drept un model de meritocraţie.

Concurenţa acerbă generează excelenţă, după cum arată scorurile universităţilor sud-coreene în clasamentele internaţionale, dar are şi rezultate mult mai puţin lăudabile, precum un nivel ridicat de depresie şi sinucideri.