Evenimentul Zilei > Economie > Butoiul cu pulbere. PSD vrea introducerea taxei „Robin Hood” până la sfârșitul anului. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Butoiul cu pulbere. PSD vrea introducerea taxei „Robin Hood” până la sfârșitul anului. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Butoiul cu pulbere. PSD vrea introducerea taxei „Robin Hood” până la sfârșitul anului. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Taxe și impozite 2022. România ar putea să urmeze exemplul Germaniei și să introducă până la sfârșitul anului curent o taxă de solidaritate, cunoscută și sub denumirea de taxa „Robin Hood”. Anunțul a fost făcut de către Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, vineri, 27 mai. Trebuie precizat că PSD și-a dezvăluit planul privind această taxă încă de la începutul preluării guvernării alături de PNL.

Taxe și impozite 2022. În viitorul apropiat, revine taxa „Robin Hood”! Anunțul a fost făcut de către Marcel Ciolacu, într-o emisiune televizată în care a explicat că PSD preferă sistemul german de fiscalitate, care prevede o taxă de solidaritate. Cu ajutorul acesteia, a susținut președintele social-democraților, Guvernul de la București ar putea să regleze impozitarea muncii și impozitarea capitalului.

Taxe și impozite 2022. PSD vrea introducerea taxei de solidaritate

Taxe și impozite 2022. Discuțiile privind introducerea taxei „Robin Hood” au fost pomenite odată cu intrarea PSD la guvernare alături de PNL. Atunci, social-democrații și-au exprimat dorința de a introduce în România acea taxă de solidaritate, care să fie plătită de românii cu venituri considerate a fi mari.

Taxa de solidaritate presupune un impozit de 1% aplicat companiilor românești cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro pe an. Într-o astfel de situație se află peste 300 de companii, din taxarea cărora la buget s-ar putea câștiga aproximativ 5,6 miliarde lei.

La preluarea guvernării țării, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat în repetate rânduri că „bogăția” trebuie să fie impozitată. În opinia sa, aceasta se referă la „vile impresionante cu piscină, iaht-uri, limuzine de lux”.

Taxe și impozite 2022. S-au încins spiritele în coaliția de guvernare

Taxe și impozite 2022. Acum, președintele PSD a readus în discuția impunerea taxei de solidaritate – iar asta până la sfârșitul anului 2022. Potrivit declarațiilor sale, la nivelul coaliției de guvernare a fost format deja un grup mixt, din care fac parte atât membri PSD, cât și membri PNL și UDMR, care lucrează împreună cu reprezentanți și specialiști din Ministerului de Finanțe pentru asigurarea reformelor privind Codul Fiscal.

„Să vedem ce se poate introduce anul acesta, dar mai ales să anticipăm anumite lucruri și pentru prima oară să nu mai fie un guvern pompier de serviciu.

Există divergențe, avem opinii diferite și este normal să avem aceste opinii diferite. Dar nu avem certuri, nu avem jigniri, nu avem capcane între noi. Chiar este un climat corect de parteneriat”, a spus Marcel Ciolacu, într-o intervenție televizată la Antena 3.