Business-ul transnistrean, mai aproape de UE decât se credea. Opt din zece tranzacții, cu țări europene

Business-ul transnistrean, mai aproape de UE decât se credea. Opt din zece tranzacții, cu țări europene Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Sursa Foto: youtube

Republica Moldova. Peste 80 la sută din exporturile regiunii transnistrene merg spre statele Uniunii Europene. Sunt datele prezentate la întâlnirile cu ambasadorul OSCE, Thomas Mayr-Harting. Oficialul a avut mai multe discuții cu reprezentanții Chișinăului în procesul de reglementare.

Afacerile din regiunea transnistreană, lipite de UE

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting. Oficialul a fost însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling.

Serebrian a atras atenția asupra unor aspecte pe care se insistă autoritățile de la Chișinău. Este vorba despre activitatea agenților economici din regiunea transnistreană, autorizarea importurilor/exporturi, inclusiv din perspectiva legislației europene.

S-a accentuat faptul că toate companiile din regiunea transnistreană exportă și importă mărfurile în baza actelor permisive naționale.

„80% din exporturile regiunii transnistrene merg spre statele Uniunii Europene. Peste 90% din locuitorii regiunii sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Mulți dintre ei sunt integrați în câmpul muncii pe malul drept al Nistrului”, a informat Serebrian.

Sursa foto: gov.md

A fost, de asemenea, abordat subiectul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, fiind evocată necesitatea depunerii de eforturi pentru susținerea activității lor nestingherite.

Vicepremierul a adus în atenția înalților oficiali ai OSCE și problema fermierilor din raionul Dubăsari, informând asupra ultimelor evoluții din acest dosar.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a relatat despre cazul grupului de scriitori care, pe 16 septembrie curent, au fost ilegal agresați și percheziționați la un post neautorizat al structurilor de forță transnistrene.

119 rapoarte sfidate de Tiraspol

Tiraspolul a refuzat să aprobe ultimul raport privind situația din zona de securitate. Documentul se referă și la ultimul incident, atunci când un cetățean al Republicii Moldova a fost oprit de militarii ruși.

La ultima ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC), Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul privind situația în Zona de Securitate pentru ultimele șapte zile.

„Acest raport nu a fost aprobat, la fel ca alte 118 rapoarte precedente, motivul fiind prezența posturilor ilegale ale structurilor transnistrene în Zona de Securitate”, se arată în comunicat.

La ședință a fost abordat și cazul care a avut loc la 25 septembrie curent la postul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii de lângă localitatea Vadul lui Vodă.

Un bărbat, care s-a prezentat cetățean al Republicii Moldova, a filmat momentul în care traversează zona de Securitate. Acesta a fost oprit de militarii ruși. Video AICI.

Sursa foto: captură video/maxim_borman

Revista presei