Regimul de la Tiraspol se dezlănțuie. Riști să fii arestat dacă vei spune „Transnistria”

Regimul de la Tiraspol se dezlănțuie. Riști să fii arestat dacă vei spune „Transnistria” Tiraspol / Sursa foto: Wikipedia

Republica Moldova. Amendă de peste 10 mii de lei sau chiar 15 zile de arest pentru utilizarea în regiunea transnistreană a denumirii „Transnistria" în raport cu zona separatistă din stânga Nistrului. Sunt noi prevederi, votate de așa numitul legislativ de la Tiraspol.

Regimul de la Tiraspol recroiește istoria

Inițiativa de a institui pedepse pentru utilizarea denumirii „Transnistria” aparține pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Proiectul său a fost votat în unanimitate astăzi.

Liderul nerecunoscut a declarat că se simte ofensat, atunci când regiunea pe care o conduce ilegal este numită Transnistria. Acesta a înaintat un proiect de lege care echivalează cuvântul „Transnistria” cu simbolurile nazismului.

„Este un termin român. A ajuns aici în momentul ocupării teritoriilor noastre. După operațiunea Iași-Chișinău, timpul Transnistriei a trecut”, susține Krasnoselski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biroul politici pentru Reintegrare a comentat, pentru NewsMaker, că „inițiativa lui Krasnoselski contravine realităților istorice, întrucât „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial și se referea la teritoriile din stânga Nistrului, locuite predominant de moldoveni”.

Decizia vine la o zi după ce regimul separatist de la Tiraspol a marcat 34 de ani de la crearea așa numitei republici moldovenești nistrene. Orașul a fost împânzit de drapele ale Rusiei, iar conducătorii enclavei au depus flori la monumentul eroului rus.

Sursa: Youtube

Zonă a separatismului pro-rus, de 34 de ani

La evenimentele organizate cu fast, așa numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, s-a afișat alături de Igor Smirnov, artizanul rmn. Acesta a declarat că, de 34 de ani, statele și organizațiile internaționale sunt surde la voința poporului, care vrea ca rmn să fie recunoscută.

Regiunea separatistă din stânga Nistrului și-a proclamat unilateral și ilegal independența pe 2 septembrie 1990. Noul stat în stat, creat în toiul destrămării fostei URSS, nu a fost recunoscut de nicio țară.

Nici Federația Rusă, care are dislocată armată în stânga Nistrului, nu a recunoscut oficial rmn. Totuși, controlează teritoriul separatist prin intermediul interpușilor săi.

Armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Moldovei. Rusia încalcă astfel propriile angajamente de retragere totală asumate de Rusia la conferințele OSCE, din 1999 și 2001.

Pe teritoriile separatiste, la Cobasna, se află și unul dintre cele mai mari depozite de arme din lume. Regimul de la Tiraspol nu acceptă o inventariere a depozitului, dar acolo s-ar păstra peste 20 de mii de tone de diferit armament.

Revista presei
Pași în gol. Volumul 2